Tanjug/ap
Uspeh: Podstrek premijeru Danijelu Ginteru

Izbori u pokrajini Šlezvig-Holštajn doneli su očekivanu pobedu demohrišćanima (CDU), koji u tom delu zemlje imaju po tradiciji svoje brojne i verne birače, ali je ishod ipak predstavljao iznenađenje zbog ubedljive većine (43,4 odsto glasova) i katastrofe socijaldemokrata (SPD) koji su sa 16 odsto glasova zabeležili najlošiji rezultat u istoriji te stranke. Do ovih izbora im je najlošiji tamošnji rezultat bio onaj iz 2009. godine kad su dobili podršku 25,4 odsto birača.

Bili su do nedelje druga partija po snazi, ali sada su ih pretekli Zeleni sa 18,3 odsto. Liberali koji sa Zelenima i SPD čine vladajuću koaliciju na saveznom nivou nisu mogli dalje od 6,4 odsto, čime su oslabili svoju poziciju u budućim pregovorima o tome ko će sa CDU vladati u ovoj pokrajini.

U nemačkoj javnosti i na političkoj sceni uverenje je da je dosadašnji pokrajinski premijer Danijel Ginter (48 godina) najzaslužniji za trijumf jer je u Šlezvig-Holštajnu vladao, kako kažu novinski komentatori, po receptima bivše kancelarke Angele Merkel: u toku petogodišnjeg mandata je uspešno izbegavao skandale i sve rešavao mirno. Nasuprot novom šefu demohrišćana Fridrihu Mercu, koji rado ulazi u duele i najčešće koristi napad kao metod političke borbe, Ginter je sušta suprotnost.

Kako će i zapadna pokrajina uskoro na izbore, sve to će imati uticaja i na Berlin jer savezna vlada koju čini koalicija Semafor ovim izborima po pokrajinama proverava i svoj rejting koji nije ispunio njihova očekivanja, sudeći prema ishodu i budućoj preraspodeli mesta u tamošnjem parlamentu u Kilu, ali i u budućoj pokrajinskoj vladi. CDU u parlamentu sa 69 mesta ima 34 poslanika i za većinu je dovoljno i pet poslanika iz redova liberala, mada se i dalje pominje i hvali uspeh dosadašnje vladajuće koalicije CDU, Zeleni i liberali. Samo sa Zelenima demohrišćani bi imali ubedljivu većinu od 48 poslanika.

I zapad bira

Poseban značaj ovih izbora na severu Nemačke ima činjenica da već u nedelju glasaju birači u Severnoj Rajni-Vestfaliji, zapadnoj pokrajini s najvećim brojem stanovnika (više od 20 miliona). Tamo su sada gotovo izjadnačeni u anketama CDU i SPD, pa će pobednik izbora biti odlučen po svoj prilici nevelikim brojem glasova koji će pretegnuti na jednu ili drugu stranu.

Danski prodor

Mala partija Danaca, koji kao nacionalna manjina žive u Šlezvig-Holštajnu (koji se graniči s njihovom maticom), uspela je da osvoji 5,7 odsto glasova i tako se ne oslanja više na blagonaklonost nemačkih domaćina i pravila da jedino oni ne moraju da pređu bonus od pet odsto kako bi imali predstavnike u pokrajinskom parlamentu. Sada su izborili četiri mesta za svoje poslanike.

Uljem na demonstrante

Nemačka policija je u Lajpcigu “na ekološki način” delovala protiv demonstranata, koji su blokirali saobraćaj, polivajući ih maslinovim uljem. S banerima “Poslednja generacija” i “Zaustavite fosilno ludilo” oni su seli na put, a četvoro ih je zalepilo ruke na ulicu superlepkom. Oni su zatražili jasno izjašnjavanje “u korist života” od ministra privrede Nemačke Roberta Habeka. Naime, žele da se ne ulaže više u nove fosilne infrastrukture, posebno ne u naftne bušotine u Severnom moru. Nakon sat vremena blokade policija je odvela dvojicu demonstranata koji se nisu zalepili za ulicu, a protiv ostale četvorice “primenjeno” je maslinovo ulje, kako bi odlepili ruke od asfalta.