EPA
Najbolja glavna i sporedna glumica: Frensis Mekdormand i Ju Džung Jun

“Zemlja nomada” (Nomadland) trijumfovao je na 93. dodeli Oskara kao najbolji film, a rediteljka tog filma Kloi Žao postala je tek druga žena u istoriji dodele nagrada Američke filmske akademije koja je osvojila priznanje za režiju.

Dodela nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauka, održana je sinoć u pozorištu Dolbi i drugim lokacijama u Los Anđelesu.

Film “Nomadland” rediteljke Kloi Žao pobednik je ovogodišnje, 93. dodele Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauka, održane danas u pozorištu Dolbi i drugim lokacijama u Los Anđelesu.

Ostvarenje je dobilo glavnu nagradu, Oskara za najbolji film, dok je rediteljka osvojila nagradu za najbolju režiju i postala druga žena koja je dobila nagradu američke Akademije filmskih umetnosti i nauka u toj kategoriji.

Za ulogu u filmu “Nomadland” Oskara za najbolju glumicu dobila je Frensis MekDormand.

„Mank“ Dejvida Finčera, koji je bio favorit sa najviše nominacija, ukupno deset, osvojio je samo dva Oskara u kategoriji najbolje fotografije i najboljeg dekora.

Glumac Entoni Hopkins dobio je nagradu za najboljeg glumca za film „The Father“ u kojem glumi starca koji tone u demenciju. Za Hopkinsa (83) je to drugi Oskar, a prvi je osvojio 1992. godine za ulogu čuvenog Hanibala Lektora u filmu „Kad jaganjci utihnu“.

Hopkins je ujedno postao i najstariji dobitnik Oskara. Pre njega je najstariji laureat bio Kristofer Plamer, koji je sa 82 godine dobio Oskara 2012. godine u kategoriji najbolje sporedne muške uloge u filmu „Početnici“ (Beginners).

Glumac Danijel Kaluja  i glumica Ju-Džung Jun dobili su Oskare za najbolju mušku i žensku sporednu ulogu. Tamnoputi Kaluja osvojio je Oskara za ulogu u filmu „Judas and the Black Messiah“. Glumica Ju-Džung Jun je dobila nagradu za ulogu u filmu „Minari“.

Glen Klouz (74) nije uspela da osvojio svog prvog Oskara. Bila je nominovana u kategoriji najbolje ženske sporedne uloge i to joj je bila osma nominacija u karijeri.

Film „Drunk“ danskog reditelja Tomasa Vinterberga osvojio je Oskara za najbolji strani film. U toj kategoriji bio je nominovan i „Quo Vadis, Aida“ (Kuda ideš, Aida), sarajevske režiserke Jasmile Žbanić.

Spisak glavnih dobitnika:

Najbolji film: „Nomadland“

Najbolja režija: Kloi Žao, „Nomadland“

Najbolji glumac: Entoni Hopkins

Najbolja glumica: Frensis MekDormand

Najbolja muška sporedna uloga: Danijel Kaluja

Najbolja ženska sporedna uloga: Ju-Džung Jun

Najbolji strani film: „Još jedna tura“, Tomas Vinterberg, Danska

Najbolji dokumentarni film: „My Octopus Teacher“

Najbolji animirani film: „Soul“ studija Piksar

Najbolji originalni scenario: „Promising Young Woman“

Najbolji adaptirani scenario: „The Father“

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime