T. Ostojić
Mins slavi pobedu na izborima

Kris Mins, lider laburista, biće sledeći premijer Novog Južnog Velsa. Pobedom na izborima “srušena” je 12-godišnja koalicija lidera liberala, Dominika Perotea.

Nakon proglašenja pobede, Mins je izjavio da su se laburisti u NSW vratili i da će moći da formiraju većinsku vladu.

– Postoji mnogo izazova sa kojima će se država suočiti u naredne četiri godine, ali tim koji vodim spreman je za izazove i mogućnosti vlade, i neće izneveriti gra]ane – rekao je u pobedničkom govoru novi premijer.

Laburisti su 2011. godine izgubili od liberala nakon decenijskog mandata narušenog ozbiljnim zastojem u razvoju državne infrastrukture i istragama o korupciji.

Osim toga, ovo je i kraj 18-mesečnog rukovodstva Perotea kao liberalnog lidera, koji je rekao da će se povući iz rukovodstva kako bi napravio mesto za nove talente.

U emotivnom govoru o ustupcima, odlazeći premijer je pohvalio Minsa za teško vođenu, ali građansku kampanju, nazvavši je “politikom u najboljem izdanju“.

– Izbori mogu da postanu ružni, ali verujem da su ovi izbori zaista bili trka za vrh. Prava bitka ideja. Na mnogo načina, za to je zaslužan Kris Mins i način na koji se ponašao tokom kampanje. Zaista verujem da će biti dobar premijer NSW, jer verujem da će voditi državu sa istom pristojnošću i istim integritetom sa kojim je vodio do sada – rekao je Perote.

Kako je brojanje glasova završeno u 22:30 u subotu uveče, izborni štab liberala je “preoteo” deset mesta od koalicije, uključujući Kamden, Ist Hils, Monaro, Paramatu, Penrit, Riverston, Južnu obalu i Terigal.

I dok je mrtva atmosfera zavladala na skupu Liberalne partije u hotelu Hilton u Sidneju, ubrzo nakon zatvaranja biračkih mesta i početka brojanja u 18 časova, ton kod laburista u hotelu u Brajton Li Sandsu bio je slavljenički od samog početka.

Laburisti su rano osvojili neka ključna mesta koja su držali liberali, uključujući Rajd na severu Sidneja i regionalno sedište Južne obale, koje su liberali držali više od dve decenije.

Premijer Entoni Albaneze se u subotu pojavio na skupu laburista.

Pred okupljenim pristalicama, Albaneze je Minsa nazvao najboljim iz Laburističke partije i najavio novi početak za NSW.

– Večeras je novi početak za NSW i počinje sa velikim liderom. Bez obzira za koga ste glasali danas, Kris Mins će biti vaš premijer – rekao je oduševljeni Albaneze prepunoj sobi u Novotelovom hotelu Brajton Bič.

Kao rani znak političkih namera novog premijera, Mins je rekao da je izborna noć bila referendum o nekoliko ključnih pitanja laburista, uključujući privatizaciju, ograničenje plata u javnom sektoru i ulaganja u škole i bolnice.

– Laburisti NSW se obavezuju da će brinuti o ljudima koji su se brinuli o nama. Takođe, je neosporno da su današnji izbori bili odlučujući glas protiv privatizacije – istakao je Mins i naglasio da njegova vlada nikada neće prodati preduzeća Vode Sidneja ili operatera električne mreže Esenšal Enerdži.

Pet izbornih obećanja

Nova državna vlada je obeća da će uraditi sledeće:

Više školskih ustanova – laburisti su rekli da će izgraditi 100 novih javnih predškolskih ustanova. Predviđeno je da se za te potrebe preurede nedovoljno korišćene škole, kao i da svaka novoizgrađena škola tokom sledećeg mandata vlade ima predškolsku ustanovu na lokaciji.

Obećana je i stalna pozicija za 10.000 privremenih nastavnika, kako bi se zaustavio nedostatak od 2.000 u državnim osnovnim i srednjim školama.

Uvodi se zabrana mobilnih telefona u školama, kao i ograničena upotreba pametnih satova, tableta i slušalica.

Jačanje zdravstvenog sektora – Mins se obavezao na minimalni nivo osoblja za javne bolnice. Predlog je uključivanje dodatnih 1.200 zdravstvenih radnika u sistem.

Vlada će takođe tražiti da unajmi dodatnih 500 bolničara u ruralnim i regionalnim oblastima širom Novog Južnog Velsa.

Laburisti su obećali izgradnju novih bolnica sa 600 kreveta u blizini aerodroma na zapadu Sidneja, odnosno sa 300 kreveta na severozapadu Sidneja.

Stambene reforme – Mins je obećao osnivanje Komisije za iznajmljivanje stanova koja treba da nadgleda prava iznajmljivača, kao i da će zabraniti tajno nadmetanje za zakup.

Nova vlada planira da potroši 722 miliona dolara za kupce prvih kuća, ukidajući državnu taksu za nekretnine do 800.000 dolara i snižavajući je na stanove do milion dolara.

Ograničenje putarina – nedeljna putarina u Sidneju će se ograničiti na 60 dolara.

Mašine na sreću – laburisti su se obavezali da će samo isprobati tehnologiju bezgotovinskog plaćanja na igrama za sreću na 500 mašina u narednih 12 meseci.

Dok je bio u opoziciji, Mins je, takođe, rekao da će laburisti zabraniti političkim partijama da primaju donacije iz ovog sektora.

Ko će zameniti Perotea?

Nakon velikog poraza na izborima i odluke Dominika Perotea da ode sa čela Liberalne partije, njegov zamenik, Met Kin je izjavio da su spekulacije da bi on mogao da preuzme čelnu poziciju stranke prerane.

Međusobne optužbe unutar Liberalne partije su počele nakon što je stranka izgubila na ključnim mestima, uključujući nekoliko biračkih tela na zapadu Sidneja.

Bivši premijer Majk Berd i odlazeći ministar Dejvid Eliot su mišljenja da su sukobi i neorganizovanost u stranci izneverili Perotea.

Novinarka Dženifer Hjuet veruje da su Perotea ometali razni skandali njegovih kolega.

Bivši strateg liberala, Toni Beri je rekao da se stranka udaljila od svojih osnovnih vrednosti.

Njegov predlog za novog lidera liberala je Keli Sloun, kao opcija levog bloka.

– Mislim da će tri vodeća kandidata biti Alister Henskens, Mark Spikmen i naravno, Met Kin – rekao je Beri.

Peti kontinent u rukama laburista

Nakon pobede na izborima u NSW u svim državama i teritorijama u kontinentalnoj Australiji će upravljati Laburistička partija po prvi put u 15 godina.

Ovaj ishod znači da će Australija, osim Tasmanije, imati laburističku državnu i saveznu vladu prvi put otkako je Kevin Rud postao premijer 2007. To je drugi put da se to dogodilo u Australiji.

Savezna vlada se okrenula laburistima kada je premijer Entoni Albaneze pobedio na izborima 2022.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here