Današnji život brži je nego ikad, a da bismo uspešno obavljali poslovne zadatke, bitno je da uvek iznova učimo i upijamo nove informacije. 

Ako vam sve izgleda naporno, postoji nekoliko trikova koji će vam pomoći da u kratkom roku usavršite sve potrebne veštine.

1. Samo 50 minuta ili manje
Ako imate gomilu posla i puno radite, čak i prekovremeno ili ostajete budni do kasno u noć, vreme je da napravote pauzu i malo zastanete. Istraživanja pokazuju da naš mozak usporava puno brže nego inače ako ga opterećujemo.

“Sve više od 50 minuta upijanja informacija jednostavno je previše da bi mozak uspešno upio”, rekla je Elen Dun sa Univerziteta u Luizijani.
Dakle, kada se upuštate u proces učenja, nemojte preterati s vremenom koje provedete za računarom ili knjigom. To znači da na otprilike 40-ak minuta napravite pauzu od barem 10, kako bi se vaš mozak odmorio i spremio za nove informacije.

2. Razmera 80/20
Ovu razmeru koja je važna za brže učenje, popularizivao je Tim Feris. Ona podrazumeva da se fokusirate na 20 odsto najvažnijih informacija koje će zapravo pokriti 80 odsto svega što treba da znate. Dakle, ako učite strani jezik, prvo usvojite onih 20 odsto reči koje se koriste 80 odsto vremena.

3. Zaboravite multitasking
Naš mozak je poput računara i ako ima više otvorenih stranica, usporiće mu se rad.
Dakle, ako radite više stvari istovremeno, pa makar pritom bili i najspretniji jednostavno ne možete se svakom potpuno posvetiti. A ako vam nešto odvrati pažnju biće vam potrebno oko 25 minuta da mu se ponovo posvetite.
Isključite svoj mobilni dok učite ili obavljate neki zadatak jer će multitasking usporiti proces učenja i sprečiti vaš mozak da radi najbolje što može.

4. Promenite metode učenja
Proces prisećanja već naučenog i modifikovnje načina na koji usvajaš nova znanja igra ključnu ulogu u jačanju veština i učenju. Dakle, ako pri svakom učenju primenjuješ malo drugačiji način usvajanja znanja, jednom, na primer, pomoću kartica, drugi put slušanjem, tvoj će mozak nove informacije usvojiti puno brže i lakše.

5. Pišite beleške
Ova metoda učenja i usvajanja gradiva dovodi do aktivnog slušanja i prepoznavanja najvažnijih informacija. Ako ih pišete na računaru ili laptopu, ne usvajate ih toliko brzo i lako kao one koje pišete rukom na papriru, a osim toga ekran jednako tako oduzima i fokus. Uzmite papir i olovku, zapišite ključne reči i što kraće rečenice, samo ono najvažnije i u kraćem ćeš roku dobićete više informacija nego da koristite računar.

Pripremite se na vreme jer je učenje proces koji zahteva maratonsko trčanje i duži period. A samo uporni uspevaju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here