Trikovima produžite trajanje baterije pametnog telefona!

0

Koristite male trikove i baterija će vam duže "živeti"
 

Bateriju punite redovno
Nema potrebe da bateriju punite i praznite do kraja. Litijum polimer baterije ne reaguju dobro na nisku voltažu, pa mogu stvarati probleme ako padnu prenisko. Stoga, kad god vam baterija padne na 30 odsto, potražite utičnicu. Najbolje ako je oko 10-20 odsto.

 

Izbegavajte predugo punjenje baterije

Nije dobra ideja ostaviti mobilni da se puni osam sati ako treba dva i po sata, pa to izbegavajte. Time smanjujete rizik pregrejavanja i eksplozije baterije. Punite uz doručak, u kancelariji, pa dopunite uveče ako je potrebno.

Razmišljajte o ciklusima punjenja

Po njima računate životni vek vaše baterije. Obično ćete iz nje izvući nekoliko hiljada punjenja pre nego što izdahne. No, količina punjenja koje obavite svaki put i količina baterije koju ste iskoristili ima uticaja na broj punjenja koji ćete uspeti da izvuče iz nje. Idealno, dopunićete je od 25 do 80 odsto jednom ili dva puta dnevno.


Isključujte mobilni telefon

Ako želite maksimalno da produžite životni vek baterije, isključite mobilni tu i tamo. Recimo, dok ga punite. Ne samo što ćete ga tako brže napuniti, već će se i manje grejati pri punjenju. Možete ga isključiti i dok ste u bioskopu ili na dužem sastanku.

Držite mobilni dalje od izvora toplote
Iako pametni telefoni s litijumskim baterijama dolaze s prekidačima topline kako bi izbegli pregrevanje, ne treba izazivati sudbinu. Kao što smo već napomenuli, izbegavajte preterano punjenje, ali i držite mobilni dalje od izvora toplote, naročito dok ga punite, kao i od prašine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here