Svetsko prvenstvo u Kini počelo je pre nekoliko dana, a srpski košarkaši posle dve veoma ubedljive pobede sigurno idu ka zacrtanom cilju!

“Orlovi” se nalaze se u najužem krugu favorita za osvajanje medalje, a euforija među ljubiteljima košarke je iz dana u dan sve veća i veća.

Tim povodom smo iskoristili priliku da razgovaramo sa Urošem Tripkovićem, bivšim reprezentativcem naše zemlje, koji je za Vestionline pričao o igrama, očekivanjima i protivnicima Srbije na Mundobasketu u Kini:

– Očekivanja svih ovih godina od naše reprezentacije su velika, imamo veoma dobru ekipu i to smo i pokazali u ovim prvim utakmicama. Imamo dosta igrača koji su nosioci igre i u svojim klubovima u NBA ligi i u evropskim ligama, i mislim da možemo daleko da doguramo – kaže Uroš.

Tripković je kao veoma mlad igrač, sa nepunih 20 godina debitovao za našu reprezentaciju na Svetskom prvenstvu koje se 2006. godine igralo u Japanu. Tada je naša reprezentacija branila zlato osvojeno 2002. godine u Indijanapolisu, ali je zbog raznih okolnosti bila daleko od glavnih favorita za osvajanje medalje.

Sada, 13 godina kasnije, FIBA je proglasila Srbiju kao najvećeg favorita za zlatnu medalju!

– Tada sam bio veoma mlad, i sigurno da smo tada bili daleko od favorita za osvajanje medalje, dok je sad sasvim drugačija situacija!

– Posle velikog broja otkaza u Američkom timu svi su našu reprezentaciju proglasili za glavnog favorita, i to je sigurno jedan teret koji momci moraju da iznesu ali s obrzirom da svi oni već duži niz godina igraju za reprezentaciju i velike klubove, mislim da će se lako izboriti sa tim pritiskom – uveren je ljubimac Partizanovih navijača.

Dušan Duda Ivković i reprezentativci Srbije na EP u Poljskoj 2009. godine

Uroš je 2009. godine bio član generacije koja je osvojila medalju posle 7 godina, i od tada počinje povratak našeg tima u sam vrh svetske košarke.

– U poređenju sa 2009. godinu kada smo mi koji smo igrali bili baš “klinci” i ubedljivo najmlađa reprezentacija na turniru (22,5 – prosek godina) ali smo uspeli da dođemo do srebra i od tada je igra naše reprezentacije opet krenula uzlaznom putanjom – priseća se nekadašni bek-šuter španske Unikahe i tuskog Fenerbahčea.

Miroslav Raduljica i Nemanja Bjelica su i dalje u reprezentaciji, a Teodosić bi takođe bio tu da nije bilo povrede nekoliko dana pred put u Kinu…

– Kvalitetni smo na svim pozicijama, imamo svih 12 igrača koji svakog trenutka mogu da igraju i da pomognu ekipi… Bjelica se vratio iz povrede i odigrao odlično, videli smo kako Bogdanović igra od početka turnira, Jokić je odličan…

Na pitanje ko pored Srbije može osvojiti medalju u Kini, Tripković kaže:

– Španci imaju dobar tim, Italijani nisu loši, Amerikanci naravno iako su bez glavnih igrača i sigurno su fizički najdominantniji na turniru, Australija takođe… Ima veoma dobrih ekipa ali, ipak, naše momke bih ofredio kao glavne favorite jer smatram da imamo kvalitet za to, i oni su svesni toga kao što sam već rekao i nadam se da će se do kraja izboriti sa tim kako treba!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here