Velika nagrada Kine u Formuli 1, koja je trebalo da se održi 19. aprila u Šangaju, otkazana je zbog epidemije koronavirusa, saopštili su organizatori.

U zajedničkoj izjavi Svetske automobilske organizacije (FIA) i Formule 1 navodi se da je ova odluka doneta kako bi se zaštitilo zdravlje i sigurnost vozača, članova ekipa i navijača.

Zvaničnici Šangaja preporučili su otkazivanje svih sportskih događaja, a posle novog izveštaja Svetske zdravstvene organizacije u kojem se navodi da je od koronavirusa preminulo više od 1.000 ljudi Formula 1 i FIA su odlučile da se trka odloži.

– Kao posledica zdravstvenih problema i uz činjenicu da je Svetska zdravstvena organizacija proglasila koronavirus globalnom zdravstvenom brigom, FIA i Formula 1 će preduzeti ove mere kako bi se osiguralo zdravlje i bezbednost vozača, timova, učesnika i navijača. FIA i F1 će nastaviti da blisko komuniciraju sa timovima, promoterima i lokalnim vlastima kako bi se nadgledala situacija – navodi se u saopštenju FIA.

Formula 1 i FIA nastaviće pregovore sa timovima, organizatorima i lokalnim vlastima kako bi dogovorili novi datum održavanja trke.

Ovo nije jedini sportski događaj koji je otkazan u Kini, pošto je još ranije prekinut košarkaški šampionat te zemlje, gde su stranci dobili mogućnost da slobodno odu i potraže angažmane u Evropi i Americi.

Da podsetimo, ovo je prvi put od 2011. godine da je jedna trka Formule 1 odložena. Pre devet godina je odložena trka u Bahreinu, prva u sezoni zbog društvenih nemira u zemlji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here