Lična arhiva

Kruna na glavi zdravih koju vide samo bolesni! Ovako je pre više decenija jedna loznička gimnazijalka, devojčica sa teškom dijagnozom, u pismenom zadatku opisala – zdravlje. S ovom poetskom i bolnom definicijom slažu se svi koje muče boljke raznih vrsta. Među njima je i 53-godišnja Manuela Marić, strukovni inženjer elektrotehnike iz Zemuna, čija agonija traje tri godine.

– Bolujem od agresivnog karcinoma jajnika, četvrti stadijum. Tri godine sam konstantno na hemoterapijama koje nisu dale rezultate. Sada je potrebna jako zahtevna operacija, treća po redu, jer se bolest proširila i brzo napreduje – sažima svoje muke u razgovoru za “Vesti” ova hrabra žena kojoj svaki dan dragocen na putu do spasonosnog zahvata u Univerzitetskoj klinici Koč u Turskoj.

Manueli je 2019. godine na rutinskom pregledu saopštena zastrašujuća dijagnoza (Neoplasma malignum ovarli C56) i doneta je odluka da hitno bude operisana.

– Prva operacija je bila 27. maja 2019. u Ginekološko-akušerskoj klinici Narodni front. Na Institutu za onkologiju sam 10. jula iste godine počela da dobijam hemoterapiju. Tumor marker Ca 125 je od početka visok, pre prve hemoterapije je iznosio 6.250. Posle šeste terapije Ca 125 je pao na 1.279. Ali, tumor marker je nastavio da raste, doktorka me zbog toga poslala na skener gde nije konstatovana bitnija promena. Kada je tumor marker bio 4.384, magnetna rezonanca je pokazala promene na jetri. Inače, 30. septembra 2020. urađena je mi druga operacija na Prvoj hirurškoj klinici u Beograd. Uvedena mi je stoma, rađena je bešika i uvedena mi je stoma. Jetra nije operisana – priča Manuela.

Posle operacije, dva meseca kasnije, primila je tri hemoterapije. Zakazana joj je kontrola za 40 dana od prijema, s tim da pripremim skener toraksa, abdomena i male karlice i vrednost tumor markera Ca 125.

– Moja doktorka mi je prepisala lek femozol koji blokira estrogen. Bilo mi je dobro tri meseca, ali me doktorka bez hemoterapije drži još tri meseca koliko je trajalo čekanje na mesto na odeljenju za hemoterapiju. Tako da sam sa hemoterapijom krenula tek 6. oktobra 2021. kada su tumor markeri bili veći od 9.000 – objašnjava naša sagovornica.

Nažalost, hemoterapija nije delovala. Bolest nije napredovala, ali nije bilo ni znakova povlačenja.

– Dva meseca kasnije osećala sam se mnogo lošije. Tečnost se prikupljala u trbušnoj duplji, pritiskala mi je želudac, pa nisam mogla ni da jedem ni da pijem. Otišla sam na punkciju, izvadili su mi litar, a sledeći put čak četiri litra tečnosti. Ugrađen mi je i dren i svakodnevno mi je izlazilo po pola litra vode. To je bila punkcija u blizini jetre, ali tečnost je počela da se prikuplja i sa leve strane iznad želuca.

Sada Manuela opet ide na punkcije.

– Muči me i to što su creva sužena od karcinoza, a da ne bi došlo da ileusa, jedino rešenje je operacija na maloj karlici kako bi se otklonile sve promene koje izazivaju pojavljivanje slobodne tečnosti. Kod ovakvih vrsta zahvata, kada je reč o kanceru jajnika, radi se HIPEC, odnosno telo se ispira citostatikom pod visokom temperaturom. Za ovu vrstu operacije, koja je kod mene jako komplikovana jer je treća po redu i zbog stadijuma i raširenosti bolesti, obratila sam se Univerzitetskoj klinici Koč u Istanbulu.

Manuela je rešena da pobedi opaku bolest. Dosadašnje lečenje je porodica sama finansirala ali sada je potrebna pomoć svih plemenitih ljudi. Novac je potreban za za operacije, ali i za specijalističke preglede i ispitivanja, kao i za putne i troškove smeštaja tokom lečenja.

Čitaoci “Vesti”, ljudi velikog srca, mogu i te kako da pomognu u ovoj trci sa vremenom. Osim slanjem broja 1318 u SMS poruci na 3030 (Fondacija Budi human), Manueli možemo da pomognemo i ličnim donacijama.

Jaki bolovi

Slobodna tečnost izaziva snažne bolove u leđima i krstima koje Manuela stoički podnosi:

– Sve u svemu, suočena sam sa neprestanom patnjom…

Kako pomoći

Novac je Manueli Marić potreban za operaciju i lečenje u inostranstvu.

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1318 i pošaljimo SMS na 3030 (Fondacija Budi human)

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo 1318 i pošaljimo SMS na 455.

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001421731-43

Uplatom na devizni račun: 160-6000001422102-94

IBAN: RS35160600000142210294

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod