Tanjug

Vlada Srbije proglasila je trodnevnu žalost zbog smrti patrijarha Irineja.

Vlada je za dane žalosti proglasila današnji dan, subotu i nedelju.

Kako saznajemo, sahrana patrijarha Irineja biće obavljena u nedelju.

Zakonom je predviđeno da se dan žalosti može proglasiti u slučaju smrti ličnosti koja je imala visoke zasluge za zemlju, kao i povodom nekog tragičnog događaja, kad Vlada tako proceni.

Organi i organizacije, kao i druga pravna lica koja ističu zastavu, dužna su da u vreme dana žalosti zastavu Srbije spuste na polovinu jarbola, odnosno koplja, uz odgovarajuće osvetljenje noću.

Zastava na pola koplja na Patrijaršiji

Radiodifuzne organizacije za informisanje javnosti na teritoriji Republike Srbije, dužne su između ostalog da u svojim programima, na dan proglašenja dana žalosti umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, emituju muziku i emisije prikladne danu žalosti i usklade detaljnu programsku šemu u vreme dana žalosti.

Novinsko-izdavačke organizacije koje izdaju dnevne novine dužne su da na dan žalosti svoje listove odštampaju u crnoj boji, navodeći na prvoj strani odluku o proglašenju dana žalosti i proglašenju njegovog obeležavanja.

U obrazovnim ustanovama dan žalosti obeležava se minutom ćutanja na prvom času nastave, a program nastave muzičkog obrazovanja prilagođava se danu žalosti.

Muzeji, pozorišta, bioskopi, organizacije koje imaju muzičko-scenske programe, arhive i druge ustanove u oblasti kulture obavezni su da svoje programe prilagode danu žalosti.

Za vreme dana žalosti je zabranjeno emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here