EPA
Period božićne trgovine u centralnom Sidneju

Stanovnici Australije spremni su da za predstojeće božićne i novogodišnje praznike potroše rekordnih 27,3 milijarde dolara, pokazuje istraživanje koje je sproveo sajt Fajnder (finder.com.au).

Radi se o sumi koja je za skoro četiri milijarde dolara veća nego pre 12 meseci, kada je iznosila 23,9 milijardi dolara.

Na osnovu nacionalnog reprezentativnog istraživanja koje je sprovedeno među 1.054 ispitanika, Ozi u proseku planira da potroši 1.361 dolar za Božić i Novu godinu, dok je prošle godine taj trošak iznosio 1.232 dolara po osobi.

Na vrhu liste prazničnih troškova su putovanja i pokloni. Očekuje se da će svaki žitelj Australije tokom praznične sezone u proseku potrošiti 458 dolara na smeštaj i letove, a 411 dolara na poklone.

Naravno, neko će izdvojiti mnogo više od toga, a neko značajno manje od proseka, svako u skladu sa sopstvenim željama i mogućnostima.

Statistika izvedena iz ove ankete predviđa da će žene u proseku potrošiti po 1.580 dolara, što je preko 450 dolara više od muškaraca (1.123 dolara).

Fajnderov specijalista za novac Rebeka Pajk, kaže da su božićni praznici izuzetno skupo doba godine, što će uz uvećani pritisak troškova života predstavljati još veći teret za mnoge.

– Sezona praznika je obično jedan od najsrećnijih perioda u godini, ali za mnoga domaćinstva može da bude i jedan od najstresnijih – kaže Pajk.

Ako su pokloni i putovanja nešto što ljudi redovno praktikuju i treba da čine za praznike, Rebeka Pajk smatra da luda praznična zabava nije vredna stvaranja dodatnog finansijskog pritiska ove godine.

– Smatram da je dobra ideja da odredite svoj budžet pre nego što počnete da trošite novac. Sigurno ne želite da se zadužujete i da plaćate kreditnom karticom, osim ako ne planirate da dug otplatite u potpunosti pre nego što počne da se naplaćuje kamata. Ukoliko nemate dovoljno novca za sve što ste planirali, poklone uvek možete da zamenite čineći neke usluge dragim ljudima ili organizujući recimo porodični piknik u parku. Poslednje što želite je mamurluk od dugova kada prođu Božić i Nova godina – istakla je Pajk.

Bogatstvo na alkohol

Fajnderovo istraživanje pokazuje da će deo Australijanaca trošiti mnogo novca na alkohol za vreme Božića i Nove godine – u proseku, 104 dolara po osobi.

Pedantni analitičari sa ovog sajta izračunali su da je to jednako potrošnji od čak 2,08 milijardi dolara širom Australije samo na piće.

Troškovi za hranu iznosiće u proseku po 248 dolara, a po 140 dolara na ručkove i večere van kuće.

Potrošnja po državama

1. Novi Južni Vels $1.488

2. Viktorija $1.432

3. Zapadna Australija $1.379

4. Kvinslend $1.244

5. Južna Australija $1.200

Napomena: Prikazani su prosečni iznosi planiranog utroška novca po osobi. Tasmanija, ACT i Severna teritorija nisu na listi jer u ovim jurisdikcijama nije anketiran reprezentativan uzorak ispitanika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here