commons.wikimedia/Tokfo

Proširenje linije metroa U2 i izgradnja linije U5 u Beču trebalo je da košta 950 miliona evra, ali su troškovi u poslednjih sedam godina, od donošenja odluke o sprovođenju radova, dramatično skočili.

Prema revizorskoj ustanovi grada ti radovi koštaće ukupno 1,7 milijardi evra. Inače, pokrajinski sekretar za finansije Beča Peter Hanke je u januaru već upozorio da će prva faza koštati oko 2,1 milijardi evra. Prema njegovoj računici, to su troškovi do završetka radova, uzimajući u obzir rast cena,

Prvobitno je bilo planirano da se nova linija U5 otvori 2023, ali prva faza će moći da se otvori tek 2026, dok će produženje linije U2 biti gotovo do kraja 2028. godine.

Prvi proračun troškova izrađen je 2011. godine, na osnovu tadašnjih cena, zbog čega je sada došlo do dramatičnog poskupljenja. Revizorska ustanova smatra da će i troškovi za dalje faze izgradnje metroa biti daleko veći nego što se pretpostavljalo.

Tako je peta faza, prema računici od prošle godine, trebalo da košta 2,696 milijardi evra, aili će ona, smatra revizor, koštati 4,357 milijardi evra i to samo ako se projekat završi do 2032. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here