Tuča monaha u Gračanici

0

Do incidenta je došlo kada je grupa pristalica episkopa Artemija, predvođeni kaluđerima iz manastira Crna Reka, danas nešto posle 14 sati probila manji kordon Kfor-a. Došli su do kapije manastira Gračanica gde su prvo verbalno, a zatim i fizički pokušali da se razračunavaju sa pristalicama vladike Atanasija i da uđu u manastir, javljaju lokalni mediji.

 

Posle sukoba, pristalice vladike Artemija su se povukle i u portu manastira uspele da uđu nakon što su preskočili zid i sa unutrašnje strane otvorili sporednu kapiju

 

Sveti arhijerejski sinod SPC odlučio je u subotu da vladiku Atanasija postavi za administratora te eparhije nakon što je doneta odluka o privremenom razrešenju vladike Artemija zbog, kako je saopšteno, postojane osnovane sumnje da je u toj eparhiji bilo finansijskih zloupotreba.

 

Episkop bački Irinej saopštio je da Artemije ostaje episkop, ali nema pravo upravljanja eparhijom do završetka procesa utvrđivanja njegove kanonske odgovornosti, koji je Sinod takođe u subotu pokrenuo.

 

Dolazak vladike Atanasija u Gračanicu

 
Kako je Tanjugu rečeno u tom manastiru, grupa monaha i vernika koja je danas popodne nasilno ušla u manastir je, posle nekog vremena provedenog u društvu vladike Artemija u njegovim odajama, napustila Gračanicu.

 

U sukobu monaha i vernika koji podržavaju vladiku Artemija sa monasima koji poštuju odluku Svetog arhijerskog sinoda prednjačili su, kako se navodi u izveštajima medija, crnorečki kaluđeri, "poznati po svojoj radikalnosti i osionosti".

 

Njihova namera je, kako se tvrdi, bila da onemoguće izvršenje odluke Sinoda i praktično preuzmu kontrolu nad manastirom Gračanica. Posle upada u manastir, grupa je otišla do odaja u kojima je smešten vladika Artemije, koji se, kako javljaju mediji, nijednog trenutka nije pojavio niti se na bilo koji način mešao u incident.

 

Za vreme incidenta u manastirskom dvorištu okupio se izvestan broj civila. Među njima je, prema izveštaju KIM radija, najviše bilo pripadnika "Pokreta 1389" i "Obraz".

 

Jeromonah Naum iz Informativne službe episkopa Artemija smatra da je su današnji događaji u Gračanici sramota za SPC. "Dogodila se jedna strašna stvar, ne znam po čijem blagoslovu, mislim po blagoslovu episkopa Teodosija i episkopa Atanasija", rekao je jeromonah Naum.

 

On je dodao da su "vojnici Kfor-a zatvorili ulaznu kapiju manastira i nisu dozvolili monasima i vernicima da dođu i da uzmu blagoslov od svoga vladike" i da su "na žalost, tu učestvovali i dečanski monasi i došlo je i do fizičkog sukoba".

 

"To je sramota i nedopustivo, neka zna šira srpska javnost za ovu sramotu”, rekao je jeromonah Naum.

 

Artemijeve pristalice su navele da su uverene da je vladika Atanasije lično naložio da se manastir zatvori i njima onemogući pristup, iako su se kod vladike Artemija uputili, kako tvrde, samo po blagoslov i ništa više.

 

 

Ne navodeći kakav blagoslov su hteli od vladike Artemija, oni tvrde da će on za njih ostati jedini duhovni otac, bez obzira na odluku Sinoda o njegovom razrešenju, koju oni ne prihvataju.

 

Kosovska policijska služba se nije mešala u sukob, ali su njeni pripadnici pokušavali da razdvoje grupu. U okruženju manastira Gračanica nalaze se pripadnici KPS-a, dok se u porti manastira nalazi četvoro bornih kola Kfor-a. Nema potvrde iz gračaničke bolnice da li je neko od povređenih zatražio lekarsku pomoć.

Porta manastira Gračanica, u kojoj je sedište Eparhije raško-prizrenske, je bila prepuna naroda koji je došao da podrži "smenjenog“ vladiku, a sa severa Kosmeta Srbi su se organizovali i autobusima krenuli ka Gračanici.

 

U saopštenju, koje je objavljeno na sajtu Eparhije raško-prizrenske, piše da su vladika Atanasije i Teodosije Šibalić nasilno upali u privatne prostorije episkopa Artemija i njegovih saradnika u Gračanici.

"Oružane snage omogućavaju sprovođenje sile od strane Atanasija Jevtića. Bezakoni Atanasije Jevtić i njegovi trabanti ponovo haraju Eparhijom raško-prizrenskom“, kaže se u saopštenju.

 

Saopštenje eparhije raško-prizrenske pod pokroviteljstvom vladike Artemija

 

"U subotu 13. februara, samo jedan sat nakon završetka sednice Svetog sinoda, na kojoj je odlučeno da se za administratora Eparhije raško-prizrenske postavi Atanasije Jevtić, on se već našao u sedištu episkopa Artemija i započeo svoj nasilnički pir. Kako je mogao tako brzo stići, osim ako odluka nije bila doneta već nekoliko dana ranije, a sama sednica od 13. februara bila obična predstava?", navodi se u saopštenju.

 

Saopšteno je i da se u pratnji vladike Atanasija "nalazio njegov verni poslušnik Teodosije Šibalić i nekolicina monaha Visokih Dečana, već poznatih po bezobzirnom i nasilničkom ponašanju, koji su u leto 2008. godine fizički nasrnuli na igumana manastira Banjska, Simeona, nanevši mu teške telesne povrede. Jedan od njihovih glavnih zaštitnika tada i branilaca učinjenog bezakonja bio je Atanasije Jevtić".

Atanasije i njegova pratnja su, kako je saopšteno, odmah nakon upada u Gračanicu 13. februara započeli lomljenje brava i obijanje privatnih prostorija episkopa Artemija, a zatim su upadali u monaške kelije i vršili premetačinu.

 

U saopštenju se navodi da je vladika Atanasije u subotu 13. februara, pre bilo kakvog preuzimanja mandata, i u odsustvu vladike Artemija, smenio sekretara Eparhijskog Upravnog odbora jeromonaha Irineja, i postavio novog – sveštenika Srđana Stankovića "koji je Eparhiju raško-prizrensku zavio u crno svojim spletkama i buntovništvom tokom svog mandata na mestu sekretara EUO u periodu 2003-2006."

Tragično je da se sve pomenuto odigrava i sprovodi po blagoslovu patrijarha Irineja, kao i članova Svetoga sinoda, od kojih neki još uvek uživaju izvesni ugled u Srba, navodi se dalje u saopštenju.

"Dolazak Atanasija Jevtića u Gračanicu bio je znak i za nasilnički upad nekolicine monaha Visokih Dečana u manastir Gorioč, u Metohiji. U atmosferi terora i straha, igumaniji Antusi je saopšteno da može da se "čisti“, a odmah je promovisana monahinja Marta Šibalić, majka Teodosija Šibalića", dodaje se u saopštenju.

"Na Liturgiji služenoj u nedelju 14. februara, koju su služili Atanasije Jevtić i Teodosije Šibalić, monahinje manastira Gračanice nisu prisustvovale, sa izuzetkom njih par. Verni narod je stajao oko hrama, ne ulazeći unutra, a snage KFOR-a održavale su „red“. U hramu, međutim, na Liturgiji, bili su prisutni samo tzv. Šiptarski Srbi, tj. Srbi koji su izašli na izbore koje je nedavno organizovao Hašim Tači, i koji danas, uz velike plate, učestvuju u šiptarskim institucijama", navodi se u saopštenju.

 

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović i potpredsednik Zajednice opština i naselja Kosova i Metohije Marko Jakšić negirali su bilo kakvu povezanost sa ovim incidentom. 

 

"SNV nije organizovao vernike i njihov odlazak iz Kosovske Mitrovice u Gračanicu, a informacija da sam ja to uradio ili neko drugi iz SNV-a je obična laž, kao što je laž da sam bio u Gračanici danas", rekao je Ivanović i dodao da se nalazi na slavlju u Zvečanu i da nema nikakve veze sa incidentom u Gračanici. 

 

Jakšić je Tanjugu rekao da je raskol u eparhiji raško-prizrenskoj proizveden, kako je rekao, "političkom smenom" vladike Artemija. 

 

 

Saopštenje eparhije raško-prizrenske pod pokroviteljstvom vladike Atanasija

 

Čast nam je obavestiti Vas da informativna aktivnost Eparhije raško-prizrenske nastavlja od danas rad sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa Atanasija, koji je na sednici Sv. Arhijerejskog Sinoda SPC od 13. Februara 2010. godine imenovan za administratora upražnjene Eparhije raško-prizrenske (Akt br. 132) sa svim pravima i dužnostima eparhijskog arhijereja. Prema pomenutoj odluci Sinoda dosadašnji eparhijski arhijerej Njegovo Preosveštenstvo Episkop Artemije je razrešen upravljanja Eparhijom Raško-prizrenskom do okončanja pokrenutog postupka utvrđivanja njegove kanonske odgovornosti.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here