Tuđe pesme ne pevam

0

Ne mogu da zapamtim ni reči svih svojih pesama, gde ću još da se mučim sa onima od kolega: Mitar Mirić
 

– Tačno je da pripremam novi album, ali numere još nisam snimio, nisu čak ni završene. Istina je i to da će neke pesme biti u modernom fazonu jer sam zamolio da ih napišu Marina Tucaković i Damir Handanović. Oni su trenutno veoma traženi i znaju šta je aktuelan zvuk, šta dobro prolazi kod publike, pogotovo one mlađe. Sve ostalo što ste čuli su tračevi – kaže Mitar.


Hoćete li imati neki pravi narodnjak na albumu?

– Biće, napisao sam dve pesme za svoju dušu, a čekam da čujem i šta će uraditi Novica Nikolić Patalo i još neki stari saradnici, pa ću onda odlučiti šta sve ide na album. Moje pesme nisam nudio kolegama jer taj stari fazon nije više tražen, neće pevači da snimaju takve pesme. Svi žele moderan zvuk i pomalo otkačene tekstove. Meni je to jasno jer sam stalno na terenu i znam šta se traži.

 

Autorska kriza

Koja pesma vam se dopala u poslednjih pet godina?
– Teško pitanje. Nema novih pesama koje su ostavile dublji trag. Kriza je kod autora, a i snimaju se numere koje imaju kratak rok trajanja, popularne su koliko im traje reklama u medijima. Brojni pevači svaki čas promovišu nove pesme, ali sve je to bez veze. Mnoge kompozicije koje sam snimio pre deceniju-dve, pa i tri, postale su sada aktuelnije nego onda kada su nastale, kao da im je trebalo vremena da dođu do srca slušalaca – kaže Mitar.

Gde najčešće nastupate i šta traži publika da im pevate?
– Mogu da se pohvalim da pevam širom Srbije, u regionu i u dijaspori. Gostujem u klubovima, po diskotekama, ali i na privatnim veseljima kojih se ne odričem. U poslednje vreme mnogi pevači vape da ih zovu da zapevaju na svadbama, rođendanima i krštenjima, iako ranije to nisu radili. Mnogo je pevača, a malo posla, ali ne može svako da peva na veseljima. Mora da ima iskustvo, širok repertoar i dobru kondiciju. Pevam isključivo numere koje sam ja snimio! Eventualno još neku izvornu ili narodnjački evergrin. Tuđe pesme ne znam, ne učim i ne pevam ih. Ne mogu da zapamtim ni reči svih svojih pesama, gde ću još da se mučim sa onima od kolega.

 

Nekada dok ste sarađivali sa Novicom Uroševićem, on je bio taj koji je odlučivao šta ćete snimiti, zar ne?
– Ujka je bio genije! Njemu sam 100 posto verovao. Ali, druga su to vremena bila. Tada smo snimali bez peglanja i doterivanja, materijal za celu LP ploču otpevao bih za jednu noć. A danas mnogi na albumu rade šest meseci, godinu dana, dugo traže i biraju pesme, pa višemesečno snimanje, onda sledi tehničko lickanje, postprodukcija… Sećam se kad smo Nole i ja snimali pesmu "Poslednja stanica" . Bilo je to 1979. godine na početku naše saradnje. Iako u startu nije nešto naročito verovao u mene, tad sam ga zapravo kupio. U studiju se oduševio kako sam uspeo da iznesem pesmu i rekao mi je: "Mali, završio si dobar posao!" S tom pesmom pobedili smo na Festivalu Ilidža, usledili su novi hitovi, samo smo nizali uspehe. Sa Novicom sam bio saradnik, ali i blizak prijatelj, pa smo se i okumili.

 

Moja je poslednja

 

Hoćete li i vi, poput nekih vaših kolega, da se oprobate u repovanju?
– Tako nešto ne dolazi u obzir! Nije to za mene, ja to ne znam i neću da radim- iskren je Mirić.

A ukoliko vam Marina i Damir ponude baš takvu pesmu?
– Prvo nek’ napišu, pa da to čujem. Ako mi se ne svide pesme, konsultovaću prijatelje i ljude u koje imam poverenja. Možda u međuvremenu promenim mišljenje. Saslušaće ko šta ima da kaže, ali na kraju će moja biti poslednja.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here