Turistički tabui – pazite gde šta pričate

0

 

 

Da biste na putovanjima izbegli moguće neugodne situacije, donosimo preporuke o temama koje treba izbegavati u nekim zemljama u raznim regijama sveta.

 

Bliski istok

 

Egipat – U Egiptu je apsolutno zabranjeno iznositi bilo kakav stav o položaju Jevreja u svetu ili potrebi sklapanja trajnog mira sa Izraelom ukoliko ne želite da vas domaćini napadnu raznim teorijama zavere. Međutim, mnogo je opasnije upuštati se u rasprave o nedostatku demokratije u toj zemlji, korupciji, opasnostima verskih pokreta te podređenosti hršćanske manjine Kopta. Takođe, sagovornicima ni u ludilu nemojte ukazivati na opasnosti koje bi terorizam mogao da ima na stabilnost njihove zemlje, a posebno turizma.

 

Izrael – Priča o terorizmu nije najpopularnija ni u Izraelu, ali je sigurno manje štetna od spominjanja ‘palestinskog pitanja’. Domaćini posebno nepovoljno reaguju na pitanja o bezbednosnom zidu, kojim je Izrael pre nekoliko godina odlučio da ogradi palestinska područja. Izraelci su veoma osetljivi i na teme o rasnim razlikama, ne samo između Izraelaca i Palestinaca, nego i između evropskih i bliskoistočnih Jevreja. Osetljiva su i verska pitanja, budući da svi Jevreji nisu podjednako religiozni, baš naprotiv, zbog verske (ne)tolerancije često se i međusobno fizički sukobljavaju.

 

Jordan – U Jordanu, koji je zbog istorijskog grada Petre postao odredište svetskih turista, nikako nemojte spominjati ubistva iz časti koja su u toj zemlji u poslednje vreme česta medijska tema, a koji se mnogi Jordanci stide. Kao i u ostalim muslimanskim zemljama, izbegavajte da kritikujete islam ali i jordansku kraljevsku porodicu, što je i zakonom zabranjeno.

 

Severna i Južna Amerika

 

Argentina – Ako se nađete u Argentini, najtraumatičnija tema su ‘prljavi rat’ i nerešene otmice oko 30.000 ljudi, uglavnom protivnika vojnih hunti, ali i nevine dece, koji su se dogodili sedamdesetih godina prošlog veka, što još uvek predstavlja duboku traumu u nacionalnoj psihi. Nije se pametno upuštati ni u rasprave o nekada vladajućoj porodici Peron, čija se istorijska uloga još uvek preispituje. Nikako ne spominjite ni Foklandski rat jer o njemu ne vole da pričaju ni Britanci, a kamoli narod koji ga je izgubio. Omražena tema u toj je zemlji i veliki ekonomski slom od pre nekoliko godina, za koji optužuju Međunarodni monetarni fond.


Meksiko – Meksikanci, s druge strane, ne podnose priče o kriminalu i korupciji. U toj se zemlji nemojte upuštati ni u priče o pravima životinja jer se borbe sa bikovima, kao i u Španiji, doživljavaju kao kulturni ponos. Mnogi Meksikanci ogorčeni su i pitanjem iseljavanja iz te zemlje, a tema postaje još bolnija ako se dotaknete politike njihovih zapadnih komšija prema ‘ilegalcima’ koja je najčešće okrutna i ponižavajuća.

 

Kanada – U Kanadi nikako nemojte kritikovati nacionalni besplatni zdravstveni sistem, na koji su Kanađani izuzetno ponosni. Njegovog tvorca smatraju najvećim herojem svoje istorije. Ipak, najosetljiviji su ako ističete koliko je Kanada slična Sjedinjenim Američkim Državama, posebno ako je spomenete u omraženom kontekstu 51. savezne države.

 

Azija

 

Kina – Ako vam se pruži prilika da razgovarate sa Kinezima u njihovoj domovini, najstrože je zabranjeno spominjanje "3T“ – Tibeta, Tajvana i trga Tijenanmen. Zabranjena tema su i odnosi Kine i Japana. Nikada ne upoređujte te dve zemlje i pokušajte da izbegnete da previše hvalite Japan. Među zabranjenim temema su i pitanja o broju dece, budući da je u Kini još uvek na snazi ‘politika jednog deteta’, a dobro je izbegavati i razgovor o verskim slobodama, ljudskim pravima i kulturnoj revoluciji.

 

Indija – Indija nikako nije dobro mesto za razgovor o odnosima sa susednim Pakistanom ili etničkim sukobima, jer ta zemlja ljubomorno čuva svoj status multietničke demokratije. Nećete biti dobro prihvaćeni ni ako budete ispitivali o dogovorenim brakovima, klasnom društvu, ekonomskoj nejednakosti i kastinskom sistemu.

 

Japan – U Japanu je apsolutno zabranjena tema Drugi svetski rat i uloga Japana u njemu, a posebno kako su se ponašali prema svojim komšijama. Nikako ne spominjite ni Hirošimu i Nagasaki, budući da to nije samo nacionalna trauma nego i sramota jer mnogi još uvek kriju posledice radijacije. U tim gradovima se o nuklearnim bombama gotovo ne raspravlja. U tabue spadaju i prava manjina jer Japan doseljenike ne prihvata baš najbolje. Blagonaklono ne gledaju ni na pitanja o veri jer mnogi o tome ne pričaju ni u sopstvenim porodicama.

 

Evropa

 

Francuska – Apsolutno zabranjena tema u Francuskoj je novac. Francuzi gotovo nikada ne raspravljaju o platama, cenama nekretnina, školarinama i sličnim izdacima. Nikako nemojte da se šalite kako su se Francuzi predali Nemcima tokom Drugog svetskog rata, ili kako su u toj zemlji doseljenici u potlačenom položaju u odnosu na starosedeoce. Krajnjom nepristojnošću smatra se i upitati Francuskinju za godine, a neukusnim drže i priče o dijetama, za koje kažu da su ‘previše američke’.

 

Nemačka – U Nemačkoj je potpuno zabranjeno pričati o Hitleru i Holokaustu. Iako međusobno često spominju situaciju u Izraelu, o tome ne žele da razgovaraju sa strancima. Nemci ne vole ni priče o šopingu i cenama, ukoliko ne želite da vas dožive kao tipičnog konzumenta. Smeta im i kada stranac pokaže da ne poznaje brojne razlike između severa i juga te zemlje, koji se ponose svojim različitostima. Nemci ne podnose ni preterano čavrljanje, na primer veoma im je neugodno ako se nađu u situaciji da 15 minuta moraju da raspravljaju o vremenu.

 

Rusija – Sa Rusima nikako ne treba spominjati sukobe u Čečeniji i Gruziji ili braniti američku vojnu akciju u Srbiji, budući da ih Rusi smatraju dokazom dvostrukih standarda kada su u pitanju optužbe o kršenjima ljudskih prava. Nikada nemojte ni implicirati da Rusija zaostaje za zapadnim zemljama u bilo kojem pogledu, a izbegavajte i da kritikujete premijera Vladimira Putina, jer možete biti pogrešno shvaćeni.

 

Srbija – I konačno, ako se zaputite u Srbiju gde će vas nasmejani domaćini još na kućnom pragu dočekati rakijom i slatkom od trešanja, ponudu nikako ne odbijajte. Smatraće to velikom uvredom. Izostanak vaših pohvala na hranu i piće koje konzumirate sa Srbima imaće isti efekat, posebno kada su u pitanju nacionalni gastronomski ponosi – rakija i gibanica. U Srbiji izbegavajte i priče o pravima homoseksualaca, haškim optuženicima, kao i o slučaju „Srebrenica“. Trudite se da ne uđete ni u priču o NATO bombardovanju 1999. godine, a posebno da ne kritikujete Rusiju. Međutim, najveću pažnju obratite i uložite dodatne napore da ne započnete razgovor o jednostrano proglašenoj nezavisnosti južne srpske pokrajine – Kosovu i Metohiji – ishod je nepredvidiv. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here