pixabay.com

Masovni turizam postao je globalni problem zbog postepene degradacije istorijskih i kulturnih znamenitosti gradova. A novi trend – parovi koji imaju seksualne odnose na poznatim evropskim plažama, predstavlja novi problem turizma.

Posebni rezervat prirode “Dunas de Maspalomas”, na španskom ostrvu Gran Kanarija, poznat je po svojim peščanim dinama koje se protežu iza svetionika smeštenog na obali.

Peščane dine – koje su zakonom zaštićene od 1982. godine, jedan su od poslednjih preostalih mobilnih sistema dina u Evropi, koje pticama osiguravaju mesto za odmor na njihovom putu iz Afrike prema Evropi.

Međutim, ove dine se polako pretvaraju u drugačiju vrstu odmora.

Članak u časopisu “Journal of Environmental Management”, pod nazivom “5S – sand, sun, sea and sex with strangers” (prev. 5S – pesak, sunce, more i seks sa strancima), bavi se uticajem na okolinu s obzirom da je taj obalni rezervat vrlo popularna destinacija kruzera.

Istraživači su napravili popis 298 “mesta za seks” na plaži, na ukupnoj površini od više od tri kvadratna kilometra, uglavnom među gustom vegetacijom, kao i na samim dinama po kojima je ovo područje poznato.

Proučavali su ih tokom maja 2018. godine, u razdoblju koje je uključivalo i lokalni “Gay Pride” festival.

Seksualne aktivnosti turista i dolazak silnih kruzera direktno utiču ne samo na dine, već i na osam autohtonih biljnih vrsta, od kojih su tri endemske.

Seksualna gnezda među dinama

Turisti gaze vegetaciju, čupaju biljke i pomeraju pesak, praveći svoja sopstvena “gnezda” – ponekad ih čak i ograde – I bacaju otpad uključujući opuške od cigareta, kondome, toaletni papir, maramice i limenke.

Takođe, koriste dine kao prirodni WC, jer su istraživači pronašli brojna “mesta uriniranja i ljudskih fekalija”.

Što je neko mesto za seks udaljenije, to je više puta korišćeno i više smeća je na njemu ostavljeno, primetili su istraživači. Iako vlasti ostavljaju vreće za smeće na nekim većim područjima, one su uglavnom stalno pune. Čak je i u posebnoj zoni među dinama, koja je inače zabranjena za posete, pronađeno 56 mesta za seksualne sastanke.

Kao rezultat takve aktivnosti turista, došlo je do “potpunog nestajanja” ekološke edukacije u rezervatu, navodi se u studiji. Rezervat je, inače, izvorno zamišljen tako da mu edukacija bude primarna delatnost.

Osim toga, čak su i mnogi veći gušteri Gran Kanarije – inače popularan prizor na Kanarskim ostrvima – “uginuli nakon što su pojeli kondome koje su ostavili nezasiti turisti”, napisao je Patrik Hesp, jedan od autora članka.

Sa čak 14 miliona posetilaca godišnje, Gran Kanarija je “gej-frendli” turističko odredište sa posetiocima iz SAD, Velike Britanije i Nemačke.

Autori studije naglašavaju da “nemaju nameru da kritikuju samo pripadnike LGBTQ zajednice” s obzirom da seksualne odnose na dinama nemaju samo oni, već i heteroseksualni parovi i svingeri.

Obalni sistemi dina ključan su deo ovog pomorskog kraja i koristi se za privlačenje turista iz čitavog sveta. To, međutim, ima razorne posledice, pišu autori studije.

“Degradacija tog područja, u mnogim slučajevima, direktna je posledica razvoja turizma”, piše u članku.

Kao što je Hesp napisao u svom zasebnom članku: “Ne pozivamo ljude da zaustave seksualne radnje na javnim mestima, već da budu svesni štete koju takvo ponašanje uzrokuje”.

“Seksualne aktivnosti koje praktikuju parovi štete dinama jednako kao i da se po njima vozite terencima”, zaključuju autori.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here