Pixabay.com

Iako bi austrijska preduzeća koja posluju u oblasti turizma od sredine maja mogla ponovo da otvore svoja vrata, nedostajaće im gosti, a domaći turisti neće moći da nadoknade minus u obrtu, smatraju eksperti.

Poslednje dve decenije je austrijski turizam beležio uspešne godine, jer je tokom leta, ali i zimi, obrt stalno rastao i prošle godine je sa 152 miliona noćenja ostvaren novi rekord.

Od toga, međutim, samo oko 30 odsto noćenja otpada na domaće turiste.

Koronavirus naneo je veliku štetu austriskom turizmu, koji sa oko 40 milijardi evra doprinosi značajno BDP-u.

Strani gosti će duže vreme izostati, pre svega što se tiče gradskog turizma i Beča.

– Moguće je samo još polagati nade u domaće turiste, ali i tu ima mnogo otvorenih pitanja – ukazuje Oliver Fric ekspert za turizam u ekonomskom institutu “Wifo”.

On je naveo da su mnogi, usled restriktivnih mera, bili prinuđeni da uzmu odmor, drugi su prijavljeni na skraćeno radno vreme, a treći su izgubili posao, pa će možda početi na leto ponovo da rade, tako da neće moći na odmor.

Dalji faktor koji je negativan jeste da postoje veliki gubici u prihodima kroz sve staleže stanovništva, što će ostaviti jako malo sredstava za putovanje.

Pored toga, ukazuje, na odmor se ide samo kada postoji osećaj sigurnosti.

– Samo ako se Nemačka, kao naše glavno tržište oporavi, i gosti iz te zemlje dođu, imamo šansu – naglašava Petra Noker-Švarcenbaher predsednica sektora za turizam i hoteljerstvo u Privrednoj komori Austrije.

Mnoga preduzeća u turizmu će razmisliti i da li će uopšte ponovo otvoriti ove sezone, jer postoje fiksni troškovi i ako je poluprazan objekat.

– Za strepnju je još i da će gosti kod konzumacije štedeti – kazao je Fric, dodajući da niko ne može nadomestiti turiste iz Azije koji su najviše novca ostavljali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here