Tanjug/AP

“Turska neće oklevati da deluje protiv sirijskih snaga ako Rusija ne bude u stanju da ih kontroliše”, izjavio je turski direktor za komunikacije Fahretin Altun.

“Napad Asadovog režima na naše snage je najnoviji primer njihovih kukavičkih akcija na severu Sirije”, napisao je Altun na svom nalogu na Tviteru, a preneo je Rojters.

“Ako Rusija nije u stanju da kontroliše Asadov režim kad cilja na nas, nećemo oklevati da preduzmemo akcije protiv bilo kakve pretnje, kao što smo to učinili danas u Idlibu”, dodao je on.

Turski NTV kanal, pozivajući se na tursko ministarstvo odbrane, javio je da je u današnjem napadu na turske položaje u Siriji ubijeno šest turskih vojnika.

Turske snage odmah su odgovorile na napad uništavajući mete u Idlibu.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da se razvojem događaja u sirijskom severozapadnom delu Idliba ne može upravljati, nakon što je u napadu na turske položaje u Siriji ubijeno šest turskih vojnika.

Govoreći u Kijevu, tokom posete Ukrajini, Erdogan je rekao da je blizu milion ljudi u Idlibu krenulo prema granicama sa Turskom kao rezultat ofanzive sirijske vlade koju podržava Rusija, preneo je Rojters.

Ministri spoljnih poslova Rusije i Turske saglasili su se da se dogovor o sirijskom regionu Idlib mora poštovati, usled porasta tenzija između suprotstavljenih snaga, javila je novinska agencija Interfaks pozivajući se na rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ankara tvrdi da je bombardovanje izvela sirijska vojska i da je Damask bio unapred obavešten o lokacijama turskih snaga.

Ruski centar za pomirenje suprotstavljenih strana u Siriji navodi da su sirijske vladine snage slučajno pogodile turske vojnike tokom bombardovanja terorista u Idlibu, zato što Ankara nije upozorila Rusiju o pokretima svojih trupa.

Erdogan je ranije izjavio da će ta zemlja nastaviti da se sveti za napade na njene snage na severozapadu Idliba u Siriji.

Turska podržava pobunjenike koji se u Siriji bore protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada, dok Rusija podržava Asadove snage.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here