EPA
Redžep Tajip Erdogan

Turska je danas saopštila da će tražiti izručenje 33 osumnjičenih za terorizam iz Švedske i Finske u skladu sa sporazumom na osnovu kojeg se Turska prestala protiviti pridruženju ovih dveju zemalja NATO savezu, prenosi Kliks.

Ovo je danas rekao turski ministar pravde Bekir Bozdag, dodajući da će Ankara podsetiti Finsku i Švedsku na izručenje nakon potpisivanja memoranduma.

“Dosije šest članova PKK i šest članova FETO-a čekaju u Finskoj, dok dosijei 11 članova PKK i 10 članova FETO-a u Švedskoj”, rekao je Bozdag.

U trilateralnom sporazumu sa Švedskom i Finskom, Turska je zahtevala da dve zemlje izruče tražene pojedince i ukinu ograničenja na oružje uvedena nakon vojnog upada Turske u severoistočnu Siriju 2019. godine.

Turska se složila da ukine svoje protivljenje pridruživanju Švedske i Finske NATO-u, okončavši zastoj koji je zamaglio otvaranje samita lidera u Madridu usred najgore sigurnosne krize u Evropi u poslednjih nekoliko decenija, izazvane ratom u Ukrajini.

Nakon hitnih razgovora na najvišem nivou sa čelnicima triju zemalja, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg rekao je da “sada imamo sporazum koji otvara put Finskoj i Švedskoj za ulazak u NATO”. On je to nazvao “istorijskom odlukom”.

Turska je rekla da je “dobila ono što je htela uključujući punu saradnju u borbi protiv terorističkih grupa”.

“Turska je odlučna u praćenju pitanja koja se nalaze u memorandumu u budućem procesu”, podvukao je Bozdag.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here