commons.wikimedia.org/Lsmaster
Turski vojni brod

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias pozvao je Tursku da dokaže da je zaista za dijalog tako što će prestati s ilegalnim akcijama, ucenama i pretnjama.

Dendias je za nedeljno izdanje lista “Eleftero tipos” podvukao da posvećenost međunarodnim zakonima ne bi trebalo da bude jednostrano i trenutno, već opšte i kontinuirano.

On je rekao i da je Grčka pozdravila prvi korak ka deeskalaciji kada je Turska povukla svoj istraživacki brod i rekao da ostaje da se vidi da li će privremena suspenzija ilegalne turske akcije u istočnom Mediteranu postati trajna.

– Sledeća runda biće održana u Turskoj koja treba da predloži datum – rekao je Dendias i dodao da se raduje započinjanju preliminarnih kontakata.

– Jasno smo stavili do znanja da će obnavljanje dijaloga biti moguće tek kada se sve razjasni tokom preliminarnih kontakata, za čiji prekid je odgovorna Turska još 2016. godine, s jednom razlikom – da bude razgraničena pomorska zona i ekskluzivna ekonomska zona – rekao je ministar spoljnih poslova.

Na pitanje da li će se sresti sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom, rekao je da su imali kratki sastanak u Bratislavi i da će opet biti bilateralnih sastanaka ako bude bilo potrebe za tim, ali da je u ovom trenutku najvažnije da počnu preliminarni kontakti.

Tenzije između ove dve zemlje zaoštrile su se tokom poslednjih nekoliko meseci u istočnom Mediteranu kada je turski istraživački brod nastavio svoju misiju istraživanja prirodnog gasa u moru, dok istovremeno Grčka i Kipar tvrde da Ankara na taj način krši međunarodno pravo i povređuje teritorijlna vode Kipra i Grčke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here