Ministarstvo odbrane Rusije
Foto: Ilustracija

Turska namerava da sa Rusijom potpiše sporazum o zajedničkoj proizvodnji raketnih sistema, saopštila je agencija “Blumberg” pozivajući se na šefa sekretarijata odbrambene industrije Ismaila Demira.

– Potpisaćemo sporazum kada usaglasimo sve detalje vezane za tu proizvodnju. Reč je o proizvodnji određenih komponenata u Turskoj, ali i o razmeni tehnologija – pojasnio je on.

Međutim, “Blumberg” nije naveo o kakvim sistemima je reč i da li se radi o protivvazduhoplovnim kompleksima S-400 koje je Turska kupila od Rusije.

Isporuka najnovijih ruskih sistema protivvazduhoplovne odbrane S-400, koja je izazvala krizu u odnosima Turske i SAD, počela je sredinom jula. Prema rečima turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, S-400 će biti potpuno uvedeni u upotrebu u aprilu 2020. godine.

Vašington je tražio od Ankare da odustane od ugovora i da umesto toga kupi američke sisteme “Patriot”, preteći da će odložiti ili potpuno ukinuti prodaju najnovijih lovaca F-35 Turskoj, kao i da će joj uvesti sankcije.

Ankara je odbila da pristane na uslove Vašingtona.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here