Tanjug/AP
Turska vojska u Siriji

Turska i SAD složile su se da će uspostaviti centar za zajedničke operacije uz severoistočnu granicu Sirije.

“Centar za zajedničke operacije počeo je da radi u punom kapacitetu. Komandu centra obavljaju jedan američki i jedan turski general”, citiran je Akar.

Komandant Pentagona Šon Robertson izjavio je kako su u subotu američki i turski general leteli u prvoj zajedničkoj izviđačkoj misiji nad severoistokom Sirije.

Robertson je rekao da izviđački let i zajednički koordinacioni centar “pokazuju opredeljenost za rešavanje legitimnih turskih bezbednosnih pitanja na njihovoj južnoj granici” i da će pomoći u osiguravanju “bezbednosti na severoistoku Sirije kako Islamska država ne bi mogla ponovo da se pojavi”.

Formiranje zone bezbednosti

Ministar odbrane Turske podsjetio je da je 21. avgusta razgovarao telefonom sa američkim ministrom odbrane Markom Esperom. Akar je tokom razgovora ponovio odranije poznati stav njegove zemlje u vezi sa zonom bezbednosti na istočnoj obali Eufrata u Siriji.

Naglasio je kako je vrlo važno da pomenuta zona bezbednosti bude formirana bez gubljenja vremena i u predviđenom roku. Akar i Esper su se složili da prva etapa formiranja zone bezbednosti počne tog istog dana.

Podsetio je i da su u petak telefonom razgovarali predsednici Turske i Rusije Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin. Razgovarali su o bilateralnim odnosima i dešavanjima u Siriji i Libiji.

Erdogan je rekao da su kršenje primirja i napadi snaga sirijskog predsednika Bašara al Asada u Idlibu doveli do velike humanitarne krize. Smatra da je na ovaj način naneta šteta naporima da se pronađe rešenje za Siriju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here