Turska je naš “dedo” i zaštitnik

0

Esad Džudžo (nekad Džudžević), predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća
 

Država Turska je naš "dedo" i naša zaštitnica – ističe Esad Džudžo (nekad Džudžević), predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća i objašnjava:

 

– Kad jedna manjinska zajednica nema klasičnu matičnu državu, onda u skladu s međunarodnim normama imamo pravo na zemlju zaštitnicu, i Republika Turska deli naše mišljenje. Zemlja zaštitnica je jaka zemlja koja s nekim narodom ima kulturološke, verske i sve druge veze, i saradnju kroz istoriju. Naša zemlja je zaštitnica članica Ujedinjenih nacija, Veća Evrope i NATO-a – naglašava Džudžo.

Esad Džudžo kao primer brige Turske za Bošnjke u Sandžaku i Srbiji navodi donaciju od 100.000 evra koju je Turska nedavno obezbedila za štampanje udžbenika na bosanskom jeziku. On navodi da je 2004. godine iz Skoplja, u torbi i u kešu doneo 100.000 evra koji je Turska razvojna agencija TIKA obezbedila takođe za štampanje udžbenika za bošnjačku decu.

Bošnjaci uglavnom tvrde da je njihova matična država Bosna, a da je njihov maternji jezik – bosanski. I muftija Muamer Zukorlić više je puta tvrdio da Bosna ne može da pomogne ni samoj sebi i da Bošnjaci pomoć i zaštitu treba da traže od Turske.
Potpuno isto mišljenje ima i lider SDA Sulejman Ugljanin, koji ima i najdužu saradnju i najbolje odnose sa predsednikom Turske Taipom Erdoganom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here