EPA-EFE
Turski vojnici

Za 70 godina članstva koliko je sastavu NATO Turska nije videla nijednu prednost, a jedni argument u prilog članstva je pravo veta, piše turski list “Džumhurijet2.

Prema mišljenju autora članka Mehmeta Ali Gulera, Ankara treba da zatvori Crno more, Kavkaz i zapadna vrata Centralne Azije za SAD i da postane deo velikog evroazijskog partnerstva.

“Turska treba da prekine veze sa NATO”, uveren je autor.

Izlazak iz sastava Alijanse značio bi prelazak na strateško partnerstvo sa Rusijom i Iranom, kao i integraciju u “novi svet” preko organizacija BRIKS i ŠOS.

Podsetimo, Finska i Švedska su zbog događaja u Ukrajini 18. maja predale generalnom sekretaru NATO zahtev za ulazak u Alijansu. Turska je blokirala početak procesa razmatranja ovih prijava.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da Ankara ne može da kaže “da” članstvu Finske i Švedske u NATO, jer ne može da veruje njihovim uveravanjima o odnosima sa predstavnicima Radničke partije Kurdistana koja je zabranjena u Turskoj.

2 COMMENTS

  1. “Izlazak iz sastava Alijanse značio bi prelazak na strateško partnerstvo sa Rusijom i Iranom, kao i integraciju u “novi svet” preko organizacija BRIKS i ŠOS”
    – Posle 70 godina clanstva u NATO i jedno 30-ak godina zaj… oko prijema u EU, Turcima najzad doslo iz du.. u glavu gde prirodno pripadaju…

  2. Turska je nonstop umorna i kao ne da se da bude sve bas po Nato zeljama, ali kad Amerika zalaje, odmah joj skoci u krilo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here