EPA/Georgi Licovski

„Kairska inicijativa“ za rešavanje sukoba u Libiji je neubedljiva i neiskrena, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

– Napori u Kairu usmereni na prekid vatre od početka nisu imali šanse. Sporazum o primirju treba da bude potpisan na platformama kao što je Moskva ili Berlin gde su se okupili zajedno učesnici sukoba. Poziv na prekid vatre u cilju spasavanja Haftara ne čini nam se iskrenim i pouzdanim – rekao je turski ministar u intervjuu za list „Hjurijet“.

Prema njegovim rečima, ne samo da je Haftar izbegao potpisivanje sporazuma o prekidu vatre na sastancima u Moskvi i Berlinu, nego je „povećao svoju agresivnost“. Čavušoglu je dodao da je Haftar nakon nedavnih vojnih uspeha snaga Vlada nacionalnog jedinstva Libije počeo da poziva na primirje.

– U narednim danima održaćemo pregovore o Libiji sa Rusima. Ako na toj platformi bude postignut konsenzus pod okriljem UN-a, takvo primirje će ulivati poverenje i biće trajno – zaključio je Čavušoglu.

Nedavno je u Kairu predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi održao sastanak sa komandantom Libijske nacionalne armije maršalom Halifom Haftarom i predsednikom Parlamenta u Tobruku Akilom Salehom. Nakon sastanak El Sisi je najavio novu međulibijsku inicijativu koja predviđa prekid vatre od 8. juna u celoj Libiji i uslove za političko rešavanje situacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here