EPA-EFE
Kosovske bezbednosne snage

Kosovo bi mogla da oseti negativne reakcije zbog otvaranja ambasade u Jerusalimu, pre svega od Turske, države koja je glavna podrška Prištini u formiranju Vojske Kosova, mišljenje je Milovana Drecuna, predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije.

Tursko neslaganje može da prouzrokuje i neslaganje mnogih muslimanskih država što bi Prištini moglo da šteti.

– Ali, da li će iz tog neslaganja proisteći i neke direktne sankcije ili možda povlačenja nekih priznanja Kosova među muslimanskim zemljama to je teško proceniti. Dakle, teška je situacija da bi mogli da se predvide i potezi Prištine i svih država koje se protive ovoj odluci – naglašava Drecun.

Turska bi, među prvima, veruje Drecun, ako to bude htela, mogla umesto retoričkog neslaganja da preduzme praktične korake.

– Ankara bi mogla da sprovede određene aktivnosti na međunarodnom planu, a posebno među islamskim državama, tražeći sankcionisanje ponašanja Prištine. Ali, ne mislim da bi te sankcije mogle da budu usmerene na povlačenja priznanja Kosova – kaže on.

Ono na šta Drecun stavlja akcenat je promena koja bi mogla da usledi, s obzirom na bliske odnose Turske i Prištine u bitnoj temi – formiranju Vojske Kosova.

– Mnogo važnije od mogućeg ponašanja Turske na međunarodnom planu je njeno ponašanje na terenu. Turska pruža snažnu podršku Prištini u svemu i sa njom radi na pripremi tzv. Vojske Kosova već duže vreme – naoružava ih, skladišti teško naoružanje i mehanizovano oklopnu komponentu u magacinima albanske armije na teritoriji Albanije koja je namenjena budućoj vojsci Kosova. Turci obučavaju i deo budućeg oficirskog kadra te tzv. Vojske… Dakle, bilo bi bitno ako bi Turska prestala sa tim – navodi Drecun.

Po njegovim rečima, jasno je da formiranje vojske Kosova destabilizuje ceo region i da bi tursko obustavljanje pomoći u tom delu, bio udarni potez Kosovu.

2 COMMENTS

  1. Чувајте ви ваше здравље, колико су вас пријатељи нахранили са осиромашеним уранијумом, десет будућих генерација ће да вам умире од тумора

  2. Ma ko su bre oni da dozvole krsiti rezoluciju a sami se pozivaju na isto.
    Ista su to g….. i jedni i drugi a mi trebamo hitno da reagujemo kao drzava i da odlucujemo tako a ne da se udvaramo izaludo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here