EPA/ERDEM SAHIN
Turski tenkovi

Ankara će pokrenuti novu vojnu operaciju na severoistoku Sirije ukoliko se ta oblast ne očisti od terorista, izjavio je turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu.

Čavušoglu je izjavio da će operacija biti pokrenuta ako Rusija i SAD ne ispune svoje obaveze po pitanju povlačenja kurdskih jedinica iz zone bezbednosti.

„Da li su SAD i Rusija ispunile svoje obaveze? Ne, do danas nisu. Treba ih realizovati. Ako ne dobijemo rezultate, kako smo ranije započeli operaciju, pokušavajući da se dogovorimo sa SAD, ponovo ćemo uraditi šta je potrebno“, rekao je Čavušoglu.

Podsetimo, prema sporazumu, kurdske snage je trebalo da budu udaljene sa severoistoka Sirije koji se graniči sa Turskom.

Podsetimo, prošlog meseca su predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, potpisali memorandum o razumevanju u deset tačaka. U njemu se, između ostalog, govori da se na sirijsku stranu sirijsko-turske granice izvan zone turske operacije „Izvor mira“ uvode jedinice ruske vojne policije i sirijske pogranične službe. Oni će pomagati pri povlačenju kurdskih jedinica i njihovog naoružanja na 30 kilometara od sirijsko-turske granice. Od tog trenutka počeće zajedničko rusko-tursko patroliranje u dubini od 10 kilometara od granice prema zapadu i istoku od oblasti u kojoj se izvodi operacija „Izvor mira“, osim grada Kamišlija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here