commons.wikimedia/Bayhaluk
Turski dron Bajraktar TB2

Ukrajina je kupila od Turske mnogo više bespilotnih letelica „bajraktar TB2“, nego što je ranije objavljeno, piše „Blumberg“, pozivajući se na izvore iz struktura vlasti Ankare.

Agencija tvrdi da je od 2019. godine turska strana prodala Kijevu „mnogo“ bespilotnih letelica, zajedno sa raketama i kontrolnim stanicama. Kako je precizirano, radi se o nekoliko desetina letelica.

– Sada se primaju narudžbine za još najmanje 24 drona – tvrdi se u članku.

Zvanični predstavnici turske vlade i proizvođača bespilotnih letelica „Bajraktar Makina“ odbili su da komentarišu ove navode.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine naveo je da su ukrajinski vojnici 26. oktobra prvi put upotrebili jurišnu bespilotnu letelicu „bajraktar“ u Donbasu, koji je navođenom bombom uništio top protivnika.

S tim u vezi, stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja nazvao je upotrebu „bajraktara“ u Donbasu opasnom igrom i istakao da Kijev možda ne može da zamisli posledice takvog poteza.

Prema podacima od decembra prošle godine, Kijev je imao šest jurišnih bespilotnih letelica „bajraktar TB2“ i nekoliko stotina visoko preciznih raketa namenjenih za njih. Tada je saopšteno da će Ukrajina 2021. godine nabaviti još oko 15 dronova.

Kako je saopštio ranije ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba, turske bespilotne letelice potrebne su Kijevu za „obuzdavanje Rusije“ i zaštitu svoje teritorije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here