pixabay.com

Turski parlament usvojio je zakon kojim se dozvoljava puštanje na slobodu nekoliko desetina hiljada zatvorenika kako bi se rasteretila gužva u zatvorima i smanjio rizik od zaraze koronavirusom, preneo je Rojters.

Zakonom će biti omogućeno puštanje na slobodu oko 45.000 zatvorenika kako bi se sprečilo širenje koronavirusa. Prema zakonu, oni koji ispunjavaju uslove za to biće stavljeni pod sudsku kontrolu do kraja maja. Ministarstvo pravde će moći da produži ovaj period u još tri navrata na maksimalnih dva meseca svakog puta.

Sličan broj zatvorenika biće pušten trajno na slobodu, što je regulisano posebnim zakonom koji ima za cilj da smanji prenatrpanost zatvora.

Ministar pravde potvrdio je juče da je među zatvorenicima do sada potvrđeno 17 slučajeva zaraze i da je troje među njima umrlo od posledica infekcije. U zatvorima je zaraženo i 79 ljudi među osobljem.

Zakon je podržao predsednik Erdogan, kao i njegovi saveznici.

Opozicija je kritikovala zakon zbog toga što ne predviđa puštanje na slobodu osoba kojima se sudi zbog terorizma među kojima se nalazi veliki broj naučnika, novinara, političara, vojnika i advokata koji su uhapšeni nakon pokušaja državnog udara 2016. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here