EPA-EFE
Nagorno-Karabah

Turska nastavlja da radi na mehanizmima za kontrolu primirja u Karabahu, izjavio je turski ministar odbrane Hulusi Akar, prenela je televizija TRT.

„Rad na mehanizmima za kontrolu primirja se nastavlja. Između osmatračnica u Nagorno-Karabahu, koje će biti izgrađene, vršiće se patroliranje“, precizirao je Akar.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je 11. novembra da su Ankara i Moskva potpisale memorandum o centru za kontrolu primirja u Karabahu i da će učestvovati u „zajedničkoj mirovnoj misiji“. Pre toga, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da će Moskva i Ankara raditi na Karabahu preko nadzorni centar na teritoriji Azerbejdžana, kao i da „nije bilo reči o zajedničkim mirovnim snagama“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here