EPA-EFE/WAEL HAMZEH
Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu

“Rusija podržava sirijske vlasti, ali se ne može reći da joj je na meti turska vojska u Idlibu”, saopštio je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, prenosi agencija IHA.

– Rusija podržava sirijski režim, ali ne možemo reći da smo joj mi meta. Zajedno sa Rusijom radimo na tome da osiguramo održivo primirje. Juče smo primili rusku delegaciju, ali očigledno da samo predsednici (Putin i Erdogan) mogu da reše ovaj problem. Oni bi trebalo da se sastanu u prvoj nedelji marta – rekao je Čavušoglu novinarima u Kataru.

Ranije je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio da je predložio svom ruskom kolegi Putinu da ostavi Tursku da se sa sirijskim vlastima razračuna “jedan na jedan”.

Istovremeno, kako je precizirao, turska vojska je u kontranapadima likvidirala preko 2.100 sirijskih vojnika i uništila 300 jedinica oklopne tehnike i sedam hemijskih skladišta.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da se radi na tome da do susreta Vladimira Putina i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana dođe 5. ili 6. marta.

Situacija u Idlibu

Turska vojska izvela je kopnene i vazdušne udare na pozicije sirijskih snaga, nakon pogibije 33 turska vojnika u Idlibu.

Posle toga oglasilo se Ministarstvo odbrane Rusije koje je saopštilo da pripadnici turske vojske, koji su se našli pod udarom sirijskih snaga, nije trebalo uopšte da se nalaze na toj lokaciji.

Sirijska vojska pokrenula je novi artiljerijski napad u Idlibu, a tom prilikom poginuo je jedan turski vojnik, a dvojica su ranjena.

1 COMMENT

  1. vrlo jednostavno ko štiti preostale ISIS teroriste Turska i Amerika ,
    i tu im smeta prisustvo Rusije
    jadan je taj narod tamo u Siriji

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here