wikipedia.org/Vitaly V. Kuzmin
Raketni sistem S-400

Turski mediji su objavili video lansiranja rakete u crnomorskom području Sinopa, gde se testira protivraketni sistem S-400 koji je Ankara kupila od Moskve.

Turska je poslala obaveštenje “NAVTEKS” o artiljerijskoj vežbi u crnomorskom području Sinopa od 13. do 17. oktobra.

Video snimak iz Sinopa na kojem se vidi lansirana raketa je objavio turski vojni časopis “M5”. “Prvo ispaljivanje sistema S-400 izvršeno je u Sinopu”, piše u naslovu video snimka.

Turska vojska je rasporedila ruske PVO sisteme S-400 u crnomorsku provinciju Samsun. Agencija je objavila snimke očevidaca, na kojima se vide kolone vojnih vozila koje nose protivraketne sisteme S-400. Kolona se kretala prema susednoj provinciji Sinop, gde je planirano testiranje. Turske vlasti još nisu dale zvanične izjave.

Isporuke najnovijih ruskih PVO sistema S-400, koji su izazvali krizu u odnosima Turske sa SAD, počele su sredinom jula 2019. godine. Vašington je zahtevao od Turske da odustane od dogovora i zauzvrat kupi američke sisteme “Patriot”, preteći da će odložiti ili čak otkazati prodaju najnovijih lovaca F-35 Turskoj.

Pored toga je saopšteno i da će Amerika uvesti i sankcije u skladu sa “CAATSA“ (zakon “O suprotstavljanju američkim protivnicima sankcijama”). Ankara je odbila zahtev i nastavila pregovore o isporuci dodatne serije S-400.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here