commons.wikimedia.org/Lsmaster
Turski vojni brod

Tursko plovilo za bušenje nafte i gasa danas je prvi put posle nekoliko meseci napustilo svoj položaj jugozapadno od Kipra.

Napuštanje položaja podstiče nadu da se ublažava eskalacija napetosti zbog spora o energetskim resursima u istočnom Sredozemlju.

Posada broda Javuz traga za prirodnim gasom blizu Kipra bez odobrenja vlade u Nikoziji.

Zvaničnici u Nikoziji su kazali da je odredišna luka Javuza nepoznata, ali procenjuju da bi, ako brod nastavi da plovi prema severu, to mogao biti još jedan znak popuštanja napetosti, jer bi uveče mogao stići u turske teritorijalne vode.

Turska i Grčka spore se oko teritorijalnih voda bogatih energentima, a napetosti su narasle kada je Ankara poslala istraživacki brod u sporni deo Sredozemlja, uz pratnju ratnih brodova.

Saveznici u NATO-u, Grčka i Turska uspostavili su mehanizam za izbegavanje sukoba u istočnom Sredozemlju, rekao je u četvrtak gnerelani sekretar NATO Jens Stoltenberg, što je deo napora da se ublaži spor oko energetskih resursa u regiji.

Nemaćka predvodi diplomatske napore za širi dijalog i čelnici EU sastaju se u Briselu da rasprave o tome kako izbeći svaku eskalaciju zbog potrage za plinskim nalazištima.

Stoltenberg je rekao da sporazum izmedu Turske i Grčke uključuje vruću liniju za izbegavanje nesreća u moru i vazduhu.

Taj sigurnosni mehanizam može pomoći u stvaranju prostora za diplomatske napore na rešavanju temeljnog spora, a izbegavanje sukoba u vojnom rečniku značilo bi uspostavljanje komunikacijske veze između suparničkih vojski kao što su to SAD učinile sa Rusijom u Siriji.

Ostrvo je od 1974. podeljeno na kiparsko-grčki deo, koji je član Europske unije i na Tursku Republiku Severni Kipar, koju priznaje samo Ankara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here