pixabay.com
Foto: Ilustracija

Turska je počela da radi na pripremama za izgradnju treće nuklearne elektrane u severozapadnoj Trakiji kako bi podmirila sve veću potražnju za energijom u zemlji, izjavio je danas ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez.

On je, u izjavi za tv kanal TRT Haber, rekao da je trenutno u toku izgradnja četiri reaktora za prvu nuklearnu elektranu u zemlji, Akuju u Mersinu na obali Sredozemnog mora, pri čemu se očekuje da će prvi reaktor biti pušten u rad krajem godine, a preostali reaktori svake druge godine, prenosi agencija Anadolija.

Druga nuklearka će biti izgrađena u Sinopu, a trenutno se radi na utvrđivanju precizne lokacije za treću nuklearnu elektranu u regionu Trakije.

Donmez je naveo da strateška centralna pozicija Turske, koju okružuje 15 zemalja proizvođača i kupaca energije, daje ovoj zemlji prednost u odnosu na druga energetska čvorišta.

Ministar je rekao da Turska uvozi skoro 40 posto svog prirodnog gasa iz Rusije, ali da se ne oslanja samo na Rusiju u pogledu svog plana da postane energetsko čvorište.

Turska uvozi prirodni gas i iz Azerbejdžana i Irana, a fleksibilna je i u pogledu uvoza tečnog prirodnog gasa regiona Persijskog zaliva iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Omana, te iz regiona Mediterana – iz Egipta i Alžira, kao i iz SAD i Nigerije, prema rečima Donmeza, koji je dodao da zemlja ima dodatne planove za uvoz iz Iraka, Libije i Izraela.

Ova zemlja se takođe nada da će postati proizvođač prirodnog gasa kada nalazište u Crnom moru bude uključeno u elektroenergetski sistem, navodi Anadolija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here