EPA/Sedat Suna

Istanbul i Ankaru zapljusnuo je spontani protest nakon velike devalvacije turske lire. Demonstranti su uzvikivali parole sa zahtevom da vlada podnese ostavku i da sa vlasti ode vladajuća Partija pravde i razvoja. Policija je rasterala okupljene.

Turska valuta je postavila danas antirekord – pala je sa 11,37 na 13,21 liru za dolar. Kako je saopštio turski finansijski analitičar Arda Tundža, ovako veliki pad za jedan dan je najveći u poslednje dve decenije.

Podsetimo, od januara ove godine turska valuta je izgubila 70 odsto svoje vrednosti. Prošle nedelje je Centralna banka smanjila kamatnu stopu, kao meru stabilizacije valute i inflacije, sa 16 odsto na 15 odsto.

Lideri glavnih opozicionih partija – Republikanske narodne partije i Dobre stranke – Kemal Kilčdaroglu i Meral Akšener optužili su Erdogana za nekompetentnost i pozvali ga da raspiše vanredne izbore. Erdogan je, sa svoje strane, izjavio da će predsednički i parlamentarni izbori biti održani u planiranom roku – u junu 2023. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here