Turski sud je u petak osudio izvršnog direktora medijske grupe Samaniolu Hidajeta Karaču i nekadašnjeg šefa policije Nazmija Ardića na više od 3.000 godina zatvora zbog zavera protiv Fudbalskog kluba Fenerbahče, protiv koga je 2011. godine podneta optužnica za nameštanje utakmica, preneo je Rojters.

Karača je optužen na 1.406 godina zatvora zbog podsticanje prisluškivanja telefonskih poziva i falsifikovanja dokumenata, dok je Ardić osuđen na 2.170 godina zbog zavere protiv kluba koje uključuju i falsifikovanje dokumenata.

Pre 10 godina, predsednik Fenerbahčea Aziz Jildirim optužen je na kaznu zatvora od šest godina i tri meseca zbog nameštanja mečeva i formiranje ilegalne organizacije, a klub iz Istanbula je dobio zabranu dve godine neigranja u Evropi.

Jildirim je godinu dana proveo iza rešetaka.

Optužbe su tada podigli tužioci povezani sa Fethulahom Gulenom, američkim sveštenikom, za koga se sumnja da je izveo puč 2016. godine.

Sadašnji predsednik Fenerbahčea Ali Koč rekao je da je sudska odluka dokazala da je klub žrtva zavere od strane “Gulenove mreže”. Takođe, obećao je da će tražiti finansijsku i moralnu nadoknadu.

Tužioci i sudije koji su otvorili slučaj 2011. godine i donosili presude na početku postupka, pobegli su iz Turske nakon pokušaja puča.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here