Predsednici Ukrajine i Turske Vladimir Zelenski i Redžep Tajip Erdogan

Ministar spoljnih poslova Ukrajine rekao je da bi Kijev i Ankara mogli da izgrade više od pukog strateškog partnerstva i ponovo je podržao teritorijalni integritet Azerbejdžana u sukobu u Nagorno-Karabahu. Kijev je zaista odavno pokazao interes za zbližavanje sa Ankarom, posebno u ekonomskoj i vojnoj sferi, piše Sputnjik.

Kontakti između rukovodstva obe zemlje često su praćeni živopisnim političkim gestovima. Ministar je ovo izjavio u razgovoru za BBC, ističući da je Ukrajina već uspostavila blisku saradnju sa Turskom, uključujući i vojnu sferu.

– Mi takođe kupujemo bespilotne letelice, učestvujemo u njihovoj proizvodnji, ovo su vrlo perspektivni projekti i planiramo da ih aktivno razvijamo i pokrećemo nove projekte, jer savez Turske i Ukrajine može doneti mnogo koristi zemljama i, generalno, regionu – istakao je Dmitrij Kuleba.

Podrška Kijeva Azerbejdžanu

I što je zanimljivo, Kuleba je ponovo objavio podršku Kijeva teritorijalnom integritetu Azerbejdžana u sukobu u Nagorno-Karabahu. Istovremeno, ministar je dodao da mu je žao što je došlo do eskalacije sukoba.

Ovu izjavu šef Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine je dao još 30. septembra, čime je Kijev postavio u zasebni položaj među ostalim svetskim liderima, koji uglavnom imaju neutralni stav.

U isto vreme, aktivnu podršku Azerbejdžanu pruža Turska. Štaviše, Jermenija je više puta optužila Ankaru da je direktno umešana u sukob, a francuski predsednik Emanuel Makron rekao je ranije da Pariz ima dokaze da se na strani Azerbejdžana bore sirijski militanti, koji su prebačeni preko Turske.

Generalno, Kijev zaista aktivno radi naprodubljivanju saradnje sa Ankarom, a akcenat je na vojno-tehničkoj sferi. Pre godinu dana predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da bi želeo da nivo odnosa i trgovine sa Turskom dovede na nivo koji premašuje pokazatelje između Turske i Rusije.

– Želimo da naši odnosi, između Ukrajine i Turske, budu jači od odnosa između Turske i Rusije – rekao je on.

Milioni dolara turske podrške Kijevu

Za vreme Erdoganove posete Kijevu, na kojoj je potpisan sporazum o vojno-finansijskoj saradnji između zemalja i niz drugih bilateralnih dokumenata, turski predsednik je izjavio da Ankara podržava teritorijalni integritet Ukrajine, a takođe je pozdravio ukrajinsku delegaciju nacionalističkim sloganom: “Slava Ukrajini”.

Pored toga, turski lider je obećao da će dodeliti 50 miliona dolara vojne pomoći Kijevu. Tokom oba sastanaka, predsednik Ukrajine rekao je da Kijev računa na investicije od 10 milijardi dolara.

Naravno, ekonomske i vojne veze sa Turskom su izuzetno važne za Kijev. Istovremeno, nijedna strana ne daje vrlo upečatljive političke gestove, što takođe svedoči o geopolitičkoj prirodi kontakata između rukovodstava obe države. Nemoguće je ne primetiti da Ukrajina vodi takvu politiku sa državom koja nema baš jednostavne odnose sa Rusijom.

Ankara i Moskva su uspele da uspostave prilično dobre odnose, ali interesi strana se često preklapaju na Bliskom istoku, što je više puta stvaralo pretnju. Međutim, Turska i Rusija su gotovo uvek uspevale da se dogovore.

Ukrajina zauzvrat ima koristi od gesta podrške od drugih političkih igrača, posebno ako imaju bliske odnose sa Rusijom. Pored toga, tokom dugih pregovora Zelenskog sa Erdoganom u Ukrajini, razgovaralo se o verziji da Kijev pokušava da uplete Tursku u sukob sa Rusijom, dodeljući joj status posrednika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here