commons.wikimedia/Vitaly V. Kuzmin
Ruski sistem S-400

Rusija će imati pravo da primeni sankcije ukoliko Turska prihvati predlog Amerike o prodaji protivavionskih raketnih sistema S-400.

To smatra predsednik i član izvršnog komiteta ruske Asocijacije za međunarodno pravo Anatolij Kapustin.

Američki republikanski senator Džon Tjun predložio je da se reše nesuglasice između SAD i Turske, koje su nastale zbog toga što je Ankara kupila ruske sisteme S-400, tako što će Amerika kupiti te sisteme od Turske, navodi se u tekstu predloga dopuna zakona o odbrambenom budžetu SAD. Uslov kupovine je garancija Ankare da za dobijeni novac neće kupovati vojnu opremu koja ne odgovara zahtevima NATO-a.

– Taj predlog se u potpunosti uklapa u predstavu ‘Ujka Sema’ – neprincipijelnog zvaničnika koji sve može da kupi i proda. Može se predlagati štošta, ali je drugo pitanje kako će se Turska ponašati. Mislim da nije u njihovim interesima da pristaju na takve predloge, jer će, naravno, dovesti do pogoršanja odnosa između Rusije i Turske, pa čak i do primena nekih sankcija sa naše strane – rekao je Kapustin, prenosi Sputnjik.

Kako je istakao, ako neko krši međunarodne obaveze, mora snositi određenu odgovornost, a Rusija će iskoristiti tu mogućnost.

– Mislim da to znaju i Amerikanci i Turci – precizirao je stručnjak i podsetio da su vojni ugovori, po pravilu, zatvoreni i jednokratni, ali da verovatno sadrže zabranu o ponovnom izvozu.

– Prilikom sklapanja bilo kakvih spoljnotrgovinskih ugovora uvek se postavljaju određeni uslovi za korišćenje proizvoda koji kupuje neka strana. Obavezno postoji uslov o ograničenom korišćenju na određenoj teritoriji, o neširenju poverljivih pitanja. Moguća su i druga ograničenja povezana sa predajom patenata i drugih informacija, koje prate ugovor – istakao je ekspert.

Prema njegovim rečima, što se tiče konkretnog ugovora Rusije i Turske, on nije upoznat sa njegovom sadržinom, ali smatra da su slična pitanja njime regulisana, jer se Rusija već suočavala sa situacijom kada je još za vreme Sovjetskog Saveza isporučivala saveznicima naoružanje, na primer automatske puše Kalašnjikov, pomagala im je da uspostave proizvodnju, ali su ponekad zaboravljali da uključe i ograničenja.

– Zato su naši bivši saveznici, Bugarska i niz drugih zemalja, proizvodili oružje koje je patentirano u Rusiji, i bez naše dozvole su ga prodavali različitim zemljama, čak i u zone sukoba, gde je korišćeno protiv nas. Mislim da je to gorko iskustvo uzeto u obzir – ističe Kapustin.

Međutim, predlog američkog senatora ne uključuje pitanje da li Turska želi i da li ima pravo na preprodaju S-400 bez dozvole Rusije.

Tjun se nalazi na dužnosti koordinatora frakcije republikanaca u Senatu SAD. Međutim, njegov visok položaj ne garantuje da će republikanci podržati njegov predlog.

7 COMMENTS

  1. ako turska preproda s400 amerima
    rusija nemoze nista da naskodi turskoj jer ce turska dobiti podrsku od amera i zapadne eu 200% ta situatia bese namestena vec u samom pocetku rusija postaje nepazljiva jedino sto rusija moze da napravi jeste da unesposobi sisten ako su bili svesni sta moze da se dogodi nikad verovati turcinu

  2. Nisu Turci ludi da ga prodaju!!!! Pa bas protiv Amera je taj siatem i kupljen!!! Nisu oni naivni da posle nemogu se braniti ako oh napadne neka zapadna Drzava!!!!

  3. Русија је у време Јељцина продала (делове) система С-300 Хрватској, које је ова поклонила америма зарад подршке акцију Олуја. И – шта је Русија урадила? Сведоци смо да улаже тренутно све напоре да се додвори Хрватској, чак су инвестиције Русије у Хрватску веће него у Србију (проверите ако не верујете).

    • TREBA RUSI DA SE PODSETE DA SU NA STALJINGRAD NAPADALE FASISTICKE USTASKE PUKOVNIJE I SS HANDZAK MISLIMANSKA DIVIZIJA. NISU SE USTASE PROMENILE A NI MUSLIMANI, PA PUTIN ZREBA MALO DA RAZMISLI STA RADI,KO JE NAPAO FASISTE DA BI VRATILI MALO JEDINICE U SRBIJU A NE DVE NA RUSIJU. TO JRSTE MALO ALI JE BITNO

  4. Javnosti je poznato da u Turskoj ruski strucnjaci stoje iza ovog sistema i da ga mogu onesposobiti u slucaju zloupotrebe. Za obmanjivanje Putina nije dovoljno uraniti, doticni mora i da spava obucen. Uostalom, to bi bio opravdan razlog Rusima da sve pretvore u prah, pre nego sto se kauboji docepaju bilo cega.

  5. Sve ovo je bolesna propaganda. Zna Erdogan da nije bilo Putina da ga upozori na vojni puč pod Američkom organizacijom već bi odavno bio mrtav. Takođe ameri znaju da se ne smeju lako odreći najvećeg saveznika u tom važnom delu sveta. Sve u svemu verovatno će stvari ostati kako jesu. Ugovorom Turska se obavezala da ne sme ove napredne sisteme prodavati trećoj strani. U svakom slučaju nisu ni Rusi naivni. Imaju i oni keca u rukavu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here