Tutankamon-rođen incestom, umro od malarije

0

Nije bio lep, imao je malariju i hodao uz pomoć štapa 
 

Naučnici su analizirali DNK uzet sa 11 mumija, među njima i sa Tutankoamonove, a skenirali su sve poznate mumije da bi utvrdili jesu li u rodu sa Tutankamonom i da li dele zajedničke genetske poremećaje i da li su bolovale od određenih infekcija.

 

Formalno će studiju sutra objaviti glavni istraživač dr. Zahi Havas, glavni direktor Egipatskog vrhovnog veća za antikvitete, a istovremeno će biti objavljena i u "Journal of the American Medical Association."

 

Grupa istraživača iz Egipta, Italije i Nemačke služila se naprednim metodama DNK testiranja i kompjuterske tomografije kako bi utvrdila što je moguće više podataka o životu, poreklu i smrti slavnog dečaka faraona, koji je vladao od 1333. do 1324. godine pre Hrista.

"Brojni naučnici su pretpostavljali da je Tutankamon umro u nesreći, kao što je pad s kočije ili udarac konja ili neke druge životinje, infekcije nastale nakon frakture bedrene kosti ili ubistva", stoji u studiji.

 

Ali, otkrilo se da je konačni uzrok smrti bila malarija, jer je genetsko testiranje pronašlo tragove parazita "Plasmodium falciparum", koji često uzrokuje smrtonosni oblik malarije.

 

Dodatna istraživanja pokazala su da je Tutankamon bolovao od nekoliko genetski nasleđenih poremećaja, kao što su teška bolest kostiju i zakržljalo stopalo.

 

Dakle, Tutankamon nije bio veličanstveno lep vladar, nego "mladi i krhki kralj koji je morao da hoda sa štapom zbog nekrotične bolesti kostiju i zakržljalog stopala", stoji u studiji. Ti poremećaji verovatno su mu oslabili imunološki sistem, pa kad je još zaražen malarijom nakon lomljenja noge, faraon se zdravstvenim problemima nije mogao odupreti.

 

dr. Zahi Havas, glavni direktor Egipatskog vrhovnog veća za antikvitete
 

Dalja istraživanja otkrila su još jednu tajnu, a i razlog slabe genetske slike dečaka faraona. Njegov je otac, potvrđeno je informacijama s hromozoma Y, bio Amenhotep IV., poznatiji kao Ehnaton, faraon koji je pokušao da egipatsku religiju učini monoteističkom. Majka mu je bila Ehnatonova sestra. Nije poznato koliko daleko u prošlost je išla incestuozna tradicija.

 

Većina naučnika je pretpostavljala da je Ehnaton bio Tutankamonov otac, ali ovo je prva službena potvrda. Identitet majke se dosad nije znao. Ehnaton je bio istorijski puno značajnija i zanimljivija figura, ali Tutankamon je postao svetski fenomen nakon što mu je otkrivena grobnica u gotovo nedirnutom stanju.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here