Tutinac desna ruka vođe Islamske države

0

Mirsad Omerović praćen godinu dana
 

Mirsad, otac petoro dece koji je delovao pod imenom Ebu Tejma, kako prenose austrijski mediji, zvanično je bio nezaposlen i živeo je u opštinskom stanu od 105 kvadrata, ali ima skup automobil. Ovaj primalac socijalne pomoći bio je iznenađen velikom policijskom akcijom u četiri ujutro kada su pripadnici specijalne jedinice policije Kobra upali u stan.

Međutim, više od godinu dana su pripadnici Službe za očuvanje ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) pratili Mirsada Omerovića, prisluškivali svaki razgovor i pratili i pisanu komunikaciju.
 

Provodadžija

Bečki dnevnik "Kronen cajtung" prenosi da je nedavno Mirsad Omerović u džamiji upitao da li ko ima ćerki za udaju, rekavši da poznaje mnogo potencijalnih mladoženja.

On je ove godine preko suda dobio 2.500 evra odštete od novina koje su ga nazivale propovednikom mržnje i optužile da je odgovoran za odlazak dve devojke u džihad.

Tako je policija ustanovila da on nije samo simpatizer Islamske države, već glavni akter za vrbovanje džihadista na nemačkom govornom području.
 

On je osumnjičen da je prikupljao finansijska sredstva za Islamsku državu, kao i mlade džihadiste, te da iz Evrope niko od njih nije otišao u Siriju bez njegovog učešća. Naređenja je Mirsad Omerović primao direktno od kalifa Bagdadija i austrijskog džihadiste Muhameda M.
 

Mirsad Omerović je propovedao u Austriji i Nemačkoj i važio je za osobu blisku nemačkom salafisti Pjeru Foglu. U Austriji, on je u nekoliko navrata kao gost držao govore i propovedi u džamiji Altun Alem u 2. bečkom okrugu. Ta džamija, čiji je hodža Adem D, bila je već dugo pod prismotrom BVT.
 

Veliki kalif Islamske države al Bagdadi
 

Bečki dnevnik "Prese" ističe da je hapšenje Mirsada Omerovića ukazalo na mrežu koja se prostire od Bosne do Sirije. Mirsad Omerović i hodža Adem D, prema evropskim obaveštajnim službama i ekspertima za islam, bliski su Nusretu Imamoviću, nekadašnjem vođi selefijske zajednice u Gornjoj Maoči, nadomak Brčkog. Imamovića su obojica posetili nekoliko puta u tom selu koje živi po šerijatskim zakonima i ideologiji selefijskog džihadiste Abu Muhameda al Makdisija.

 

Pre godinu Imamović je naprasno nestao iz Gornje Maoče i pojavio se sa porodicom u Siriji, u redovima Al Nusra fronta.

 

Isprepadani advokati

Zanimljivo je da postoji problem da se nađu advokati za osobe uhapšene zbog terorizma. Za razliku od drugih krivičnih dela advokati beže od takvih slučajeva, neki zbog ugleda, a drugi iz straha po svoju bezbednost.

"Izgleda da je bosanskoj mreži uspelo da izgradi kompletni logistički lanac za džihadiste. Od vrbovanja, preko transporta, pa do prijema u Siriji. Mirsad Omerović je bio otvoreni simpatizer Al Kaide. Njegova osoba za kontakt u Bosni bio je Bilal Bosnić, radikalni propovednik i saradnik Imamovića. Bosnić je osumnjičen da je borce sa Balkana prebacivao u ratna područja", zaključuje "Prese".

"Standard" ukazuje da iz Omerovićevog rodnog Tutina potiče mnogo salafista. Navode primer Nedžada B, propovednika koji sebe naziva Ebu Muhamed, a takođe je iz Tutina. Navodi se da vehabije iz Sandžaka imaju tesne veze s onima u Bosni i u Austriji.

BVT ukazuje da se u Bosni nalaze pripadnici džihadističke brigade koja se u prošlom ratu borila protiv Srba, i da oni drže nekoliko sela. Navodi se i da često osobe iz Austrije posećuju ta mesta.
 

Bosanci hapšeni s Turcima i Čečenima

Posle Mirsada Omerovića, u Austriji su uhapšeni i Suad Ramić, iz Osmaka kod Tuzle, Zeničanin Sandi Suljić, nastanjen u Gracu.

Suljić je bio jedan od odgovornih u kompaniji Med-beg, registrovanoj u u Celju, koja se bavi posredovanjem u zapošljavanju medicinskog osoblja. Austrijski tužilac saopštio je da je među uhapšenima i državljanin BiH pod pseudonimom Visit D.
U akciji Palmira uhapšeno je još 10 osumnjičenih, uglavnom iz Čečenije i Turske. Svi su osumnjičeni za finansiranje terorističkih aktivnosti, radikaliziranje mladih i vrbovanje za rat na strani Islamske države.

U akciji je učestvovalo oko 900 policajaca, a pretreseni su stanovi džamije i druge islamske ustanove u Gracu, Lincu i Beču.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here