Tuže Hrvatsku zbog 222 logora za Srbe

0

"Postoje svedoci koji mogu da govore o dešavanjima u 222 logora na području Hrvatske. Svi ovi zločini ne smeju ostati nekažnjeni, jer će svedoci jasno reći ko ih je mučio, ko su bili upravnici logora, odnosno ko su bili naredbodavci, a ko izvršioci zločina", istakao je Dukić.

 

U ovim logorima, kaže Dukić, tokom ratnih dešavanja bili su zarobljeni i civili srpske nacionalnosti.

 

"Prema dosadašnjim saznanjima i podacima kojima raspolažemo, kroz ove logore u Hrvatskoj prošlo je oko 17.500 Srba, ne samo pripadnika vojske nego i civila", rekao je Dukić.

 

On je naglasio da Savez logoraša trenutno nema finansijskih sredstava za pokretanje ovih tužbi.

 

"Pošto su nam novčana sredstva najveći problem u ovom trenutku, nadamo se da ćemo uspeti da dobijemo pomoć od vlasti u RS. Tokom ove godine obratićemo se Vladi RS da nam obezbedi ova sredstva, jer svaka tužba mnogo košta, a koštaju i razne takse", kazao je Dukić.

 

On je podsetio da je Vlada RS finansijski pomogla Savezu sa 300.000 KM kada je Savez podneo tužbe protiv Federacije BiH za 536 logora u kojima su mučeni Srbi.

 

Prema njegovim rečima, u Hrvatskoj su logori bili na prostoru cele Hrvatske, od Dalmacije do Slavonije, u prostorijama osnovnih i srednjih škola, domova kulture, sportskih dvorana, preduzeća, ali i u podrumima bolnica, te zatvorima i bivšim kasarnama.

 

"Naši pokazatelji govore da je na području Zagreba bilo 16 logora, koliko i u Vukovaru i Sisku, dok su Srbi na području Zadra mučeni u 14 logora. U Pakracu je postojalo 13 logora, ali ne treba izostaviti ni druga mesta gde su pripadnici srpskog naroda bili zarobljeni. Po jedan logor za Srbe bio je, između ostalog, u Imotskom, Vrpolju, Grubišnom Polju, Krapini, Našicama i Petrinji", objasnio je Dukić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here