Tuže ministra jer je zaustavio prodaju oružja Ukrajini

0

Reuters/Stringer
Bez trećeg potpisa nema prodaje oružja Ukrajincima

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pojasnio je da je osnovni razlog Tučićeve ostavke činjenica da nije želeo dati saglasnost da se oružje i municija iz BiH proda Ukrajini.

– Tučić se vodio principom da ne bi trebalo da isporučujemo oružje i municiju na teritorije gde se ratuje – bio je jasan Milorad Dodik.

U Sarajevu su, međutim, bukvalno poludeli posle ove odluke. Naime, da bi BiH izvezla naoružanje u bilo koju zemlju saglasnost moraju dati tri ministarstva u Savetu ministara, među kojima je i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa. Bez Tučićevog potpisa nema tog posla, a ispostavilo se da je oružje trebalo da izveze firma UNIS, i da je reč o poslu vrednom više od pet miliona evra. Iz ove kompanije naveli su da će podneti krivičnu prijavu protiv Tučića.

– Milorad Dodik ni po jednom zakonu u BiH nije nadležan za politiku i predmete koji su u isključivoj nadležnosti Saveta ministara BiH, pa prema tome nije ni kompetentan da o njima daje komentar. On zamenom teza pitanje izvoza naoružanja i vojne opreme u Ukrajinu pokušava da podigne na politički nivo, što je u svakom slučaju neprihvatljivo – naveli su u UNIS-u.

"Normalna trgovina"

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić izjavio je da je reč o sasvim normalnoj trgovini namenske industrije iz BiH prema inostranstvu.

– Nije dobro što se Tučić u svojoj odluci vodilo ličnim, stranačkim ili entitetskim interesom, ne uzimajući u obzir činjenice. Na taj način može ugroziti pojedine ugovore koje su fabrike potpisale i naneti im štetu – rekao je Osmić.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here