Tužićemo TV zbog lažne priče o ruskom napadu

0

Ruski tenkovi u Gruziji, ali za vreme stvarnog napada
 

Stranka Demokratski pokret-Ujedinjena Gruzija na čijem se čelu nalazi bivša predsednica parlamenta Nino Burdzanadze, priprema tužbu protiv privatne TV stanice "Imedi" koja je u subotu uveče emitovala sporni prilog, koji je izazvao paniku među žiteljima Gruzije.

Stanica "Imedi TV" emitovala je 20-minutni prilog koji je najavila kao "imitaciju mogućih događaja", ali mnogi gledaoci to nisu primetili, s obzirom da je od silnih poziva došlo do kraha u mobilnim vezama, a mnogi žitelji Tbilisija istrčali su na ulice.
Koristeći arhive iz sukoba Rusije i Gruzije u avgustu 2008, gruzijska TV stanica je prikazala napredovanje ruskih tenkova.

Predsednik Sakašvili takođe je uputio kritike zbog panike koju je prilog izazvao, ali je istovremeno ukazao da takav scenario nije nemoguć.

"Bio je to zaista neprijatan film, ali još neprijatnija je činjenica da je prilog bio maksimalno blizu onoga što bi moglo da se dogodi ili onoga što neprijatelj Gruzije ima na umu", prenele su lokalne agencije današnju predsednikovu izjavu.

 

Medijska kuća se kasnije izvinila zbog panike koju je prilog izvazvao, ističući da je jedina namera bila da prikaže "kako bi izgledao najgori dan u istoriji Gruzije".

Stanica "Imedi", koju vodi bliski saveznik Sakašvilija, nije sakrila činjenicu da je prilog nastao kao odgovor na odvojene susrete dvoje opozicionih lidera, Zuraba Nugajdelija i Burdžanadze sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom, krajem prošle godine i ovog meseca, preneo je Rojters.

Ruski izaslanik u NATO Dmitrij Rogozin okarakterisao je potez TV stanice kao "kriminalan" i da bi on, uoči sastanka NATO-Gruzija u petak, trebalo da bude pokazatelj vojnoj alijansi da ne sarađuje sa Sakašvilijem, navela je RIA Novosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here