Tužilaštvo: Predmet mediji nije stavljan ad akta

Tužilaštvo: Predmet mediji nije stavljan ad akta
 

Tužilaštvo je reagujući na izjavu Drecuna da je u tom predmetu odbačena krivična prijava, istaklo da je predistražni postupak u toku i da postoje indicije da je podsticanje i pozivanje na ratne zločine direktno podstaklo na ubistvo najmanje dvoje ljudi.

 

"Tužilaštvo je do sada ustanovilo da je učinjeno krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, koje je u međuvremenu, u odnosu na događaje iz ratnih devedesetih godina, zastarelo i da se zbog toga on ne može krivično goniti", navodi tužilaštvo.

 

U predistražnom postupku, međutim, i dalje se utvrđuje odgovornost za pozivanje i podsticanje na izvršenje ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, navodi se u saopštenju.

 

Tužilaštvo ocenjuje da je Drecun, kao predstavnik zakonodavne vlasti, korišćenjem svog položaja, ponovo grubo prekršio Zakon o Javnom tužilaštvu, "ugrožavanjem samostalnosti u radu Tužilaštva za ratne zločine, mešajući se neposredno u predmete".

 

Drecun je pre nekoliko dana u Skupštini Srbije izjavio da je zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić protivzakonito izabran na tu funkciju, jer nije prošao izbor kroz Skupštinu Srbije, već ga je na stalnu funkciju imenovalo Državno veće tužilaca.

 

Vekarić i Tužilaštvo su odbacili te navode istakavši da je Drecun osumnjičen u predmetima Štrpci, Srebrenica, Braća Bitići, Istok, Naser Orić i "mediji".

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime