Youtube/Dejan Dimitrijevic
Hašim Tači pred sudom u Hagu

Tužilaštvo suda za zločine OVK u Hagu najavilo je da će imati 327 svedoka na suđenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i i još trojici saoptuženih.

Oni se terete za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998/99. Zajedno sa Tačijem, optuženi su Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Optužnica Tačija (53), Veseljija (54), Seljimija (50) i Krasnićija (70) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Kako se čulo na današnjoj raspravi u stanju u postupku, većina svedoka sa preliminarnog spiska, koji su tužioci dostavili braniocima optuženih, iskaz će dati uživo u sudnici.

Izjave pedesetak svedoka tužioci planiraju da u dokaze uvedu u pisanom obliku.

Veseljijev zastupnik Ben Emerson upozorio je da to znači da suđenje „ne može početi tokom 2022. godine“ zbog velikog broja svedoka o čijim će iskazima odbrana morati da sprovede istragu.

Emerson je upozorio da će suđenje zbog velikog broja svedoka „trajati tri i po godine“.

Tužilaštvo je ranije tvrdilo da će za početak suđenja biti spremno u januaru iduće godine, a branioci traže da proces ne počne pre polovine 2022.

Pretprocesni podnesak, u kojem će detaljno opisati dokazni postupak protiv optuženih, tužioci nameravaju da predaju 17. decembra, ako im sudija za prethodni postupak Nikola Giju to dozvoli.

Od sudije Gijua tužioci su ponovo zatražili da rok za obelodanjivanje dokaza odbrani produži do 31. januara iduće godine.

Taj zahtev, kao i dosadašnji pristup tužilaca obelodanjivanju dokaza, naišao je na žestoke kritike branilaca, prenosi B92.

Tačijev zastupnik Greg Kiho rekao je da je „šokiran neefikasnošću tužilaštva“.

„Naši klijenti su u pritvoru od prošlog novembra, a tužioci od vas traže još vremena za obelodanjivanje dokaza. Kada će se to završiti? Vi dajete naloge, tužioci ih ne poštuju, a hteli su da suđenje počne ove godine“, rekao je sudiji Kiho.

Još oštriji bio je Veseljijev branilac Emerson koji je tužioce optužio da sve vreme „lažu“, a sudiji Gijuu prebacio da to toleriše.

„Lagali su vas kada su tvrdili da suđenje može početi u junu ove godine, a mi smo upozoravali da realno ne može da počne pre kraja godine. To je bila njihova laž, a nas su optužili da vas obmanjujemo“, naglasio je Emerson.

Tužiteljka Loson odbacila je Emersonove optužbe kao „potpuno neprimerene i netačne“.

Rasprava o stanju u postupku protiv Tačija i saoptuženih se nastavlja. Četvorica optuženih uhapšena su na Kosovu 4. i 5. novembra prošle godine. U prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, svi su izjavili da nisu krivi za zločine iz optužnice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here