pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nakon više od 140 godina, Fabrika duhana Sarajevo prestala je s radom. Stotinu pedeset radnika ostalo je bez posla.

Gašenjem ove fabrike u Bosni i Hercegovini nestaće i celokupna duvanska industrija. Istovremeno, nestaje i uzgoj duvana koji je nekada bio tradicionalna poljoprivredna kultura u pojedinim delovima Bosne i Hercegovine.

Kako pišu mediji u toj zemlji, sarajevska Drina, koja je bila zaštitni znak Fabrike duhana Sarajevo, danas se proizvodi u Poljskoj.

Ovu vrstu cigareta je nekad pušio veliki broj ljudi u BiH. Bila je simbol jednog vremena i kompanije koje više nema.

Privatizacija Fabrike duhana Sarajevo počela je pre deset godina. U nadležnom sindikatu ističu kako je velik popis krivaca od kojih se može tražiti odgovornost.

– Pitamo se svi danas šta je s kapitalom FDS izvan lokaliteta Pofalića. Ta imovina je nekada bila procenjena na 800 miliona KM. Praktično nema niko pravih saznanja o tome – ističe Mehmed Avdagić iz Sindikata zaposlenih u duvanskoj industriji BiH.

Gašenjem poslednje fabrike duvana, u BiH polako iščezava i proizvodnja sušenog duvana.

– Svake godine proizvodnja duvana je sve manja. Nekada smo imali 800 tona duvana, prošle godine smo imali oko 300 tona, ove godine smanjene su ugovorene površine, očekujemo da će to biti za jednu trećinu manje nego prethodne godine – navodi Svetozar Mihajlović iz preduzeća Duvan Bijeljina, izveštava BHRT.

U BiH nešto ranije ugašene su i fabrike duvana u Mostaru i Banjaluci. Prema podacima Svetske zdavstvene organizacije, BiH je sa 35,5 odsto pušača druga u Evropi, odmah iza Srbije u kojoj duvanske proizvode konzumira 37,6 odsto stanovništva.

3 COMMENTS

  1. Prilicno nezdravo to tradicionalno pusenje. A bilo je vec i “zabranjeno”. Jednu Drinu molim…zaboravi i živi kao gospodin i gospodja…sa dobrom žvakom.

  2. Duvan je i onako stetan za zdravlje.Bolje da se povrsine u Republici Srpskoj preusmere na druge poljoprivrene kulture.Zitarice.maline,jagode,vockeDuvana ima u Srbiji.Inace pusenje treba zabraniti isvesti na najmanjumeru

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here