pixabay.com

Kompanija “Tviter” objavila je nova pravila kojom će omogućiti privatnim licima da podnesu zahtev za uklanjanje fotografije ili video-snimka na kojima se nalazi njihov lik. Iz “Tvitera” navode da je cilj novih pravila prevencija uznemiravanja i ometanja privatnosti, a dodaju da su izuzeci objave koje se dele radi javnog interesa.

Iz “Tvitera” navode da deljenje ličnih sadržaja, poput fotografija i video-snimaka, “potencijalno može da naruši nečiju privatnost i dovede do emocionalne ili fizičke štete”.

U pravilima koja su objavljena danas ističu kako “zloupotreba privatnih sadržaja može da utiče na sve, ali može da ima značajan efekat na žene, aktiviste, disidente i članove manjinskih zajednica”.

Pravila potencijalno obuhvataju “sav sadržaj privatnih lica bez dozvole osobe čiji je lik prikazan na tim sadržajima”, a iz “Tvitera” su predstavili nekoliko potencijalnih slučajeva zbog kojih bi kompanija uklonila sadržaj.

Ističu da je cilj novih pravila da se uklone fotografije i video-snimci koji podstiču nasilje putem interneta, ali da će u praksi njihova implementacija zavisiti od suda moderatora koji će odlučivati od slučaja do slučaja.

“Uvek ćemo nastojati da procenimo kontekst u kome se sadržaj deli i, u takvim slučajevima, možemo dozvoliti da slike ili video snimci ostanu na usluzi”, saopštila je kompanija.

Iz kompanije navode da bi, na primer, uzeli u obzir da li je slika javno dostupna i/ili je pokrivena u mejnstrim ili tradicionalnim medijima; da li određena slika i prateći tvit tekst daju dodatnu vrednost javnom diskursu; dele se u javnom interesu ili su relevantni za zajednicu.

Tviter je najavio da politika stupa na snagu odmah.

Kompanija je već imala politiku protiv deljenja privatnih informacija pojedinaca, uključujući adrese, finansijske podatke i brojeve telefona, a najnoviji potez ocenjuje kao deo napora da se usklade njene bezbednosne politike sa standardima ljudskih prava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here