pixabay.com

Američka Uprava za bezbednost saobraćaja (TSA) otkrila je rekordan broj oružja na bezbednosnim kontrolnim punktovima aerodroma ove godine, a velika većina ih je bila napunjena.

U saopštenju objavljenom krajem prošle nedelje, TSA je navela da su do 16. decembra njeni službenici otkrili 6.301 komad vatrenog oružja, od čega je 88 odsto bilo napunjeno, preneo je Gardijan.

U odnosu na prošlu godinu, ovaj broj označava povećanje za više od 300 u odnosu na 5.972 komada vatrenog oružja koje su tada otkrivene.

Oko 86 odsto vatrenog oružja koje je zaplenjeno prošle godine takođe je bilo napunjeno.

TSA je navela u saopštenju da predviđa da će do kraja ove godine sprečiti da ukupno 6.600 komada vatrenog oružja u ručnim prtljazima uđe u bezbednosno područje aerodroma, što je skoro 10 odsto više u odnosu na prošlogodišnji broj.

Od 2010. godine, broj vatrenog oružja koje je TSA otkrila na aerodromima je u stalnom porastu, sa izuzetkom 2020. godine, kada je avio saobraćaj značajno opao zbog pandemije virusa korona.

Od 2010. do 2019. godine, broj vatrenog oružja koje je TSA otkrila na bezbednosnim kontrolnim punktovima na aerodromu porastao je sa 1.123 na 4.432.

Zatim, 2020. godine broj je pao na 3.257 da bi se ponovo povećao skoro dva puta za dve godine, prenosi Tanjug.

“Zakoni o posedovanju vatrenog oružja razlikuju se u zavisnosti od državne i lokalne vlade, ali vatreno oružje nikada nije dozvoljeno u ručnim torbama na bilo kom bezbednosnom punktu TSA”, navodi TSA u saopštenju.

U pokušaju da smanji broj oružja na bezbednosnim kontrolnim punktovima aerodroma, TSA je povećala maksimalnu kaznu za prekršaj nošenja vatrenog oružja sa 13.910 dolara na 14.950 dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here