EPA/Christian Bruna

Oko 22 odsto stanovnika Austrije trenutno nije dovoljno vakcinisano protiv Covid-19, niti je preležalo infekciju.

Prema podacima Statističkog zavoda, u Austriji 69 odsto stanovništva ima važeći sertifikat o vakcinaciji, a udeo izlečenih je devet odsto. Stopa vakcinacije, kako je istakao generalni direktor Statističkog zavoda Tobijas Man, zavisi od nivoa obrazovanja i posla.

– Stopa vakcinacije kod mladih ispod 25 do 64 godine sa visokom školskom spremom je na oko 82 odsto, jasno viša nego kod osoba sa obaveznim školskim obrazovanjem, gde je stopa 69 odsto. Zaposleni u toj starosnoj grupi sa 76 odsto imaju veću stopu vakcinacije od nezaposlenih gde je ona svega 71 procenat – objasnio je on.

Što se tiče dece između pet i devet godina, 18 odsto je do sada vakcinisano, ali je 19 odsto preležalo Covid-19. Kod mališana od 10 do 14 godina stopa vakcinacije je 42 odsto, a udeo izlečenih je oko 20 odsto.

Najniža stopa vakcinisanosti je u građevinarstvu sa 68 odsto, ali i poljoprivredi sa 70 odsto.
Zanimljivo je da stopa vakcinisanosti austrijskih državljana, u koju su uključeni i izlečeni, iznosi 72 odsto, a stranih sugrađana svega 55 procenata.

Tako osobe rođene u Češkoj, a koje žive u Austriji, imaju najveću stopu vakcinisanosti od 74 odsto, zatim slede imigranti iz Nemačke I Avganistana sa 73 odsto. Na drugoj strani, najniža stopa vakcinisanosti je među osobama poreklom iz Rumunije sa 48 odsto i Ruske Federacije sa 51 procentom.

Statistički zavod objašnjava da bi uzrok tako niske stope vakcinisanosti mogao biti u dobijanju vakcina koje nisu priznate u Austriji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here