pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pandemija koronavirusa teško je pogodila austrijsku privredu, odnosno preduzeća kojima ponestaju rezerve sredstava, pokazuje istraživanje institucije za proveru boniteta “KSV1870”.

Tako je 68 odsto preduzeća teško pogođeno situacijom koju je izazvao koronavirus, a jedna četvrtina preduzeća ima novca za samo još četiri nedelje.

Šef “KSV1870” Rikardo Hoze Vibiral strahuje da će od juna uslediti talas stečaja.

Ukazao je da većina austrijskih preduzeća ima “relativno visoku stopu sopstvenog kapitala” i da su u međunarodnom poređenju male i srednje kompanije dobro postavljene.

Međutim, navodi da je tek 9,4 odsto preduzeća dobilo novac iz fondova za pomoć u prevazilaženju aktuelne krize.

Tako je 23,6 odsto preduzeća savladalo birokratske prepreke za podnošenje zahteva za skraćeno radno vreme za zaposle, kao i za pomoć iz raznih fonodva, i čeka još na novac.

Pored toga 28,4 odsto preduzeća još nije zatražilo pomoć, ali ima nameru da to učini.

Najveću brigu šefovima firmi zadaje neizvesna budućnost, odnosno da li će radnicima, koje su prijavili na skraćeno radno vreme moći da zadrže zbog izostanka obrta, naveo je Vibiral.

Trenutno mnogi preduzetnici ne znaju ni kako da ispravno isplaćuju plate, jer je mnogo novina u obračunu vezano za skraćeno radno vreme.

Takođe veliki broj preduzetnika strahuje i zbog mogućeg stečaja svojih poslovnih partnera.

Naime, 32,3 odsto ispitanih se brine da li će naplatiti račune, jer 40 odsto navodi i da su klijenti delimično obustavili plaćanje računa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here