EPA/Christian Bruna

“U Austriji je trenutno više od 1,8 miliona ljudi bez posla ili prijavljeno na skraćeno radno vreme”, saopštila je danas ministarka za rad Kristine Ašbaher.

Ona je prenela da je trenutno ukupno 503.494 osobe nezaposleno, daljih 46.168 se nalazi na doškolovavanju, i oko 1,3 miliona je prijavljeno na skraćeno radno vreme.

U poređenju sa sredinom aprila to je smanjenje za oko 39.000 nezaposlenih.

Pre svega u građevinarstvu zabeleženo je smanjenje broja nezaposlenih, kazala je Ašbaher. Ona je istakla da je, od početka epidemije koronavirusa, to jest primene mere, do sredine aprila zabeležen konstantan rast nezaposlenih, nakon čega je počeo da pada.

U poređenju sa istim periodom prošle godine za 189.000 je više nezaposlenih. Posebno od nezaposlenosti su pogođeni sektori turizma i trgovine.

Servis za zapošljavanje (AMS) najavio je da od 15.maja ponovo počinje sa kursevima za doškolovavanje nezaposlenih.

– Moramo da se borimo za svako radno mesto – podvukla je Ašbaher.

Što se skraćenog radnog vremena tiče, kaže da se to dokazalo kao odličan instrument za prevazilaženje krize, jer su time osigurana radna mesta i plate, i da sada polako zaposleni prelaze ponovo u normalno radno vreme.

Samo u turizmu i gastronomiji, prema njenim rečima, merom skraćenog radnog vremena spaseno je 100.000 radnih mesta, a u trgovini 24.000.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here